2018. február 23., péntek

Lilakáposztás-boros csirkecomb.




A sütőben készült, tepsis húsok a kedvenceink közé tartoznak, és nemcsak azért mert pl. a zöldségekkel, gombával..... együtt sütve sokkal szaftosabb, és ízletesebb a végeredmény, de az összeállítás után szinte már nincs is vele több dolgunk. A csirkecomb mellé most lila káposzta, sárgarépa, hagyma, császárszalonna került a tepsibe, majd némi vörösborral és alaplével nyakonöntve tettem be a sütőbe. Mire a hús és a zöldségek puhára párolódtak a szaft is kellően besűrűsödött, és már csak kicsit rákellet pirítani. Ameddig a hús a sütőben csücsült, elkészült a köretként tálalt rizs is, de jól illik hozzá pl. a krumplipüré, vagy éppen egy szelet friss kenyér, mellyel kedvünkre tunkolhatjuk a szaftot. Cukorbetegek is elkészíthetik és barna rizzsel, bulgurral, kuszkusszal...... tálalhatják.






 Hozzávalók:

4 db tanyasi csirkecomb
1 kisebb fej lila káposzta 
2 nagyobb lila hagyma
3 gerezd fokhagyma
2-3 db sárgarépa
20 dkg császárszalonna
2 ek liszt
2,5 dl csirkealaplé
2,5 dl vörösbor
2 db babérlevél
1 mk kakukkfű
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
 2-3 ek olívaolaj
 




A káposzta külső leveleit fejtsük le, majd vágjuk fel vastagabb cikkekre. (a torzsájából hagyjunk rajta, hogy a leveleket összefogja)

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, és szeleteljük fel. A fokhagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A sárgarépát tisztítsuk meg, majd karikázzuk fel.

A császárszalonnát kockázzuk fel, a csirkecombokat vágjuk ketté.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a császárszalonnát, és süssük pár perc alatt világos színűre, majd szedjük ki a zsiradékból, és szórjuk bele egy nagyobb tepsibe.

A visszamaradt zsiradékba helyezzük bele a csirkecombokat, majd pár perc alatt mindkét oldalát süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, majd helyezzük a tepsibe, és tegyük köré a káposztaszeleteket.

Ezután tegyük a zsiradékba a felszeletelt vöröshagymát, majd addig pároljuk, hogy egy kicsit összeessen, majd szedjük ki, és szintén tegyük a tepsibe.

Ezután adjuk a zsiradékhoz a felkarikázott sárgarépát, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a kakukkfűvel, pároljuk pár percig, majd szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, és öntsük fel az alaplével és a borral.

Ezután a öntsük a tepsibe, tegyük bele a babérlevelet, majd fóliával fedjük le a tepsit mielőtt a sütőbe helyeznénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 60 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 60 percig pároltam)

Amikor a hús és a zöldségek puhára párolódtak, vegyük le a fóliát, helyezzük vissza a sütőbe, és süssük még pár percig.

Ameddig a hús sül, készítsünk mellé ízlés szerint köretet. Én rizst készítettem, de jól illik hozzá pl. a krumplipüré is.

Cukorbetegek is elkészíthetik és barna rizzsel, bulgurral, kuszkusszal...... tálalhatják.

Tálaláskor tegyünk a tányérba pár kanál rizst (v. az ízlés szerint készített köretet) helyezzük rá a húst, kanalazzuk rá a szaftos zöldségeket, helyezzük mellé a káposztacikket, majd úgy kínáljuk.

 

Egy adag tápanyagtartalma:

Energia: 352 kcal

Fehérje: 26 g

Zsír: 20 g

Szénhidrát: 12 g


4 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos,és biztos finom is hétvégén megcsinálom,köszi a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök hogy megcsinálod. Nekünk nagyon ízlett, biztosan Te sem fogsz csalódni....

      Törlés
  2. Nem olyan régen találtam erre a receptre, és azóta már másodszor készítettem el. Nagyon finom . Köszönöm szépen .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök hogy rátaláltál a receptre, és köszönöm hogy el is készítetted. Én is többször készítettem már, nagyon szeretem.

      Törlés