2018. február 17., szombat

Kelbimbó hagymával, baconnel és tükörtojással.




Szeretem az egyszerű, és bő fél óra alatt serpenyőben elkészíthető ételeket, melyeket tálalhatunk pl. reggelire, vacsorára, vagy éppen idő hiányában ebédre is. Mivel éppen volt itthon kelbimbó, így a hagyma, a bacon, és a tojás mellett gondoltam az is jól megfér majd. Az első falat kóstolásakor már tudtam hogy jó döntés volt a kelbimbót is hozzáadni.... A tojást például süthetjük lágyabbra, hogy a sárgája még folyós legyen, vagy éppen keményebbre, de ez már ízlés dolga.





Hozzávalók:

20 dkg kelbimbó
1 nagy lilahagyma
10 dkg bacon
2 db tojás (nagy)
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 dl víz
1/2 citrom leve
3 dk vaj
1 ek olívaolaj
5 dkg sajt 
 




A kelbimbó szárvégét vágjuk le, a külső leveleket szedjük le, majd vágjuk félbe. A lilahagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vágjuk fel kissé vastagabb szeletekre. A bacont vágjuk fel kisebb kockákra.

Egy serpenyőbe tegyük bele a felkockázott bacont, adjuk hozzá az olívaolajat, majd süssük szép pirosra, ropogósra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, hevítsük fel, majd tegyük bele a felszeletelt hagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és pároljuk pár percig, hogy kissé összeessen.

Ezután adjuk hozzá a félbevágott kelbimbót, facsarjuk rá a citromlevet, öntsük fel a vízzel, majd a serpenyőt résnyire lefedve, pároljuk puhára. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)

Amikor a kelbimbó puhára párolódott, üssük rá a tojásokat, majd addig süssük, míg a tojás ízlésünk szerint megsül. (ízlés szerint süthetjük a tojásokat lágyabbra, vagy majdnem keményre)

Tálalás előtt reszeljük rá a sajtot, szórjuk meg a félretett és előzőleg pirosra, ropogósra sütött baconnel, majd úgy kínáljuk.
 
 
 1 adag tápanyagtartalma:
 
Energia: 474 kcal
 
Fehérje: 21 g
 
Zsír: 37 g
 
Szénhidrát: 15 g


1 megjegyzés: