2017. április 13., csütörtök

Zöldborsós-zabpelyhes lepény.




Ma zöldcsütörtök van, és ilyenkor nálunk általában spenót az ebéd már, ha éppen sikerül beszerezni. Idén sajnos mire észbe kaptam, már elfogyott a zöldségesnél a spenót, így változott a menü is. Ahhoz hogy az ebédünk zöld színű legyen, továbbra is ragaszkodtam, így a zöldborsóra esett a választásom. A borsót puhára főztem, fűszerekkel és laktóz mentes tejjel összeturmixoltam, majd zabpehellyel összekeverve kis lepénykéket sütöttem. A kisült lepényről ezek után elmondhatom, hogy nemcsak egészséges hozzávalókból készült, de a natúr joghurttal nagyon finom, és laktató volt.





Hozzávalók:

10 dkg zabpehely
10 dkg zöldborsó
1 kisebb vöröshagyma
kb. 1 cm-es darab gyömbér
1 mk római kömény
1 mk csili pehely
1 ek koriander zöld
só (ízlés szerint)
 2 dl laktózmentes tej (Riska)
1 ek olívaolaj





A zabpelyhet őröljük meg, hogy lisztes állagú legyen. (aprítóval, vagy kávé darálóval)

A zöldborsót enyhén sós vízben főzzük pár percig, majd szűrjük le, és hűtsük ki.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt vöröshagymát és gyömbért, a római köményt, a csili pelyhet, a koriander zöldet, ízlés szerint sót, és a tejet, majd turmixoljuk össze.

Ezután adjuk hozzá a zabpehelylisztet, keverjük alaposan össze, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy felszívja a nedvességet. (egy sűrűbb masszát kell kapni)

Egy teflonos palacsintasütőt spricceljünk meg olajjal, majd a masszából kanalazzunk bele kisebb halmokat, és kicsit simítsuk el a kanállal, hogy vékonyabb legyen.

Ezután kisebb lángon, szép lassan süssük meg mind a két oldalát. Sütés közben egy szélesebb spatulával óvatosan nyúljunk alá, és egy határozott mozdulattal fordítsuk át. (én sütés közben kétszer is átfordítottam, hogy egyenletesen süljön)

Tálaláskor a lepénykéket ízlés szerint natúr joghurttal, vagy tejföllel kínáljuk.
 
 
1 adag tápanyagtartalma:
 
Energia: 69 kcal
 
Fehérje: 3 g
 
Zsír: 2 g
 
Szénhidrát: 9 g
 


2 megjegyzés:

  1. Ó, micsoda pompázatosan finom falatkák. Kedves Éva, kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés