2017. április 15., szombat

Húsvéti sós körözött torta.




Az elmúlt években a húsvéti asztalról nem hiányozhatott a sós torta, vagy éppen sós piskótatekercs, így ezt a hagyományt most sem szerettem volna megszakítani. Azért némi fejtörést okozott, hogy idén mivel is rukkoljak elő, majd mentő ötletként jutott eszembe a körözött, melyet mindenki szeret. Persze azért a túró, a tejföl, és a fűszerek mellett került bele még mascarpone is, melyet egy natúr krémsajttal helyettesíthetünk. A torta alapja pedig egy sós-szezámmagos linzertészta. Tegnap délután aztán elkészült, majd az éjszakát a hűtőben töltötte, így kellően megdermedt, és az ízek is jól összeértek.





 Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

20 dkg liszt (Nagyi titka)
10 dkg vaj
1 db tojás (nagy)
2 ek szezámmag
1 mk só
1-2 ek hideg víz


A lisztet keverjük össze a sóval és a szezámmaggal, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá az egész tojást, és egy evőkanál hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor adjunk még hozzá vizet)

Ezután egy enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tortaforma méretűre, és a papírral együtt emeljük át a formába, majd villával böködjük meg, hogy sütés közben ne púposodjon fel. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük világos zsemleszínűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.




 Körözött hozzávalói:

50 dkg túró
15 dkg mascarpone (v. natúr krémsajt)
4 dl tejföl (20%-os)
3-4 db újhagyma
só (ízlés szerint)
1 mk őrölt fehér bors
2-3 tk egész köménymag
1 mk pirospaprika
15 gramm porzselatin
1,5 dl tej


Egy tálba tegyük bele a túrót, a mascarponét, a tejfölt, a köménymagot, a piros paprikát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.

Ezután keverjük hozzá az apróra vágott újhagymát, és ha szükséges ízesítsünk utána.

A tejet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűről, adjuk hozzá a zselatint, és addig keverjük, még teljesen feloldódik.

Ezután öntsük hozzá a túrós keverékhez, majd robotgéppel keverjük jó alaposan össze.




Helyezzük vissza papírral együtt a tésztát a tortaformába, majd egyenletesen öntsük rá a körözöttet.

Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (én egy egész éjszakát a hűtőben hagytam)

Tálalás előtt helyezzük egy tortatálra, majd ízlés szerint retekkel, újhagymával, és snidlinggel díszítsük.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a körözött tortát, majd a húsvéti sonka mellé kínáljuk.


2 megjegyzés: