2017. április 22., szombat

Sült hús narancsos tarhonya-rizottóval.




A napokban pár szófoszlány ütötte meg a fülemet úgy, mint "házi tarhonya, narancs, kicsit krémesítve... mintha rizottó lenne...." erre persze elkezdett járni az agyam, és gondoltam miért is ne lehetne jó. Mivel nem hagyott nyugodni, így tettem egy próbát, és lehet hogy nem éppen rizottó, de a narancskrémes ízesítéssel a tarhonya nagyon, de nagyon finom volt, és igen jól illett, a sós-fűszeres sült húshoz. Mivel tálalás előtt egy kicsit még állt, így a tarhonya kissé magába szívta a narancsos szaftot, és vesztett a szotyosságából...... legközelebb vagy krémesebbre hagyom, vagy amikor elkészül rögtön tálalom majd, mert az biztos, hogy lesz legközelebb is.





Hozzávalók a húshoz:

4 szelet hús (tarja, karaj...)
őrölt színes bors
szerecsendió
majoranna
kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl fehérbor
2 ek sertészsír


A hússzeleteket klopfoljuk ki, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, és hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek jól átjárják.  (én előző este befűszereztem, majd sütésig a hűtőbe tettem)

A zsírt melegítsük fel, majd helyezzük bele a befűszerezett hússzeleteket, és pár perc alatt, mindkét oldalát süssük pirosra.

Ezután szórjuk meg a felszeletelt fokhagymával, majd öntsük fel a borral, fedjük le a serpenyőt, és néha megforgatva a hússzeleteket pároljuk puhára. (ha szükséges közben pótoljuk a folyadékot)

Amikor a hús már puhára párolódott, vegyük le a fedőt, és süssük zsírjára. 




Narancsos tarhonya-rizottó hozzávalói:

20 dkg házi tarhonya
1 narancs leve és reszelt héja
3 dkg vaj
1 ek olaj
10 dkg mascarpone
1-1,5 dl főzőtejszín  
őrölt színes bors


A tarhonyát enyhén sós vízben főzzük puhára, de arra figyeljünk nehogy túlfőzzük, majd szűrjük, és csepegtessük le.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett tarhonyát, és keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a narancslevét, és reszelt héját, a tejszínt, és a mascarponét, majd keverjük alaposan össze. 

Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és kevergetve főzzük még pár percig. (ha szotyossabbra szeretnénk, akkor adjunk hozzá még tejszínt)

Tálaláskor kanalazzuk a tányérra a tarhonya-rizottót , majd helyezzük mellé a hússzeleteket, locsoljuk meg egy kevés szafttal, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése