2017. április 24., hétfő

Morzsás rebarbarás-almás pite.




Óriásira nőt a rebarbara bokor a kertben, szép hosszú szárral, és jókora levelekkel. Így aztán adott volt, hogy valamilyen rebarbarás sütemény készüljön, de csak úgy magában azért kissé pikáns lent volna az íze. Ezért úgy gondoltam, hogy édes almával párosítom, és egy egyszerű morzsás piték sütök. A pitetésztára egyenletesen elterítettem a gyümölcsös-diós-fűszeres tölteléket, majd édes morzsával megszórva került a sütőbe. Ezután már csak türelmesen kellett várakozni, hogy kisüljön, majd kihűljön, és már tálalhattam is. Az omlós tészta pedig nagyon finom volt a szaftos töltelékkel, és a tetején ropogósra sült morzsával.





 Tészta Hozzávalói:

30 dkg liszt (Nagyi titka)
20 dkg vaj
7 dkg barna cukor
1 db tojás (nagy)
csipet só


A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a barna cukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor egy pici vizet adjunk hozzá, hogy könnyen nyújtható legyen a tészta)

Ezután nyújtsuk ki sütőforma nagyságúra, majd majd helyezzük a kizsírozott és lisztezett  formába. (én két szélesebb sütőpapír csíkot teszek keresztbe a formába, mert azok a segítségével könnyen kitudom emelni a süteményt)




 Rebarbarás-almás töltelék hozzávalói:

4-5 szál rebarbara
3 db édes alma
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
5 dkg barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
nagy csipet szerecsendió (el is hagyható)
5 dkg darált dió


Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd vágjuk fel kisebb kockákra, és locsoljuk meg a citromlével, hogy ne barnuljon meg felhasználásig.

A rebarbarát tisztítsuk meg, majd szintén vágjuk fel kisebb darabokra.

A többi hozzávalót tegyük bele egy tálba, keverjük alaposan össze, majd keverjük hozzá a felkockázott almát, és a rebarbarát.

Ezután egyenletesen terítsük el a tésztán.




Édes morzsa hozzávalói:

10 dkg hideg vaj
10 dkg liszt
10 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor


A lisztet keverjük össze a barna cukorral, és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze úgy, hogy nagyobb morzsákat kapjunk. Ezután szórjuk rá a gyümölcs tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 50-60 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése