2017. április 29., szombat

Somlói torta.




A somlói galuska az egyik kedvencem, és a somlói tortával ellentétben azért sokkal kevesebb időt kell rá szánni.... Viszont pl. ünnepi alkalomra a tortaformában készült somlóival sokkal nagyobb sikert érhetünk el. Mivel a hosszú hétvégének köszönhetően több idő jut sütkérezésre, így még nem késő, bátran hozzáfoghatunk a torta sütéséhez. Én egy éjszakát a hűtőben pihentettem, így a vaníliás krém kellően megdermedt, és az ízek is jól összeértek. A csokoládéöntetet pedig kb. fél órával a tálalás előtt csorgattam a tortára, majd a maradék öntettel, és tejszínhabbal kínáltam. Igaz ez a torta egy kalóriabomba, de nagyon, de nagyon finom. 





 Piskóta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

10 dkg porcukor
10 dkg liszt
2 db tojás (nagy)
2 ek forró víz


A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig. 

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.



Diós piskóta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

10 dkg porcukor
7 dkg liszt
3 dkg darált dió
2 db tojás (nagy)
2 ek forró víz


A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált diót, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

 A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.



Kakaós piskóta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:


10 dkg porcukor
8 dkg liszt
2 dkg holland kakaó
2 db tojás (nagy)
2 ek forró víz


 A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra.

 Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.

Ezután szitáljuk hozzá a kakaóval összekevert lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.

 Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

 A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.





 Szirup hozzávalói:

15 dkg kristálycukor
2 dl víz
1 citrom héja
0,5 dl rum


Egy edénybe tegyük bele a cukrot, reszeljük hozzá a citromhéjat, öntsük fel a vízzel, és főzzük kb. 10 percig. (közben többször keverjük meg)

Ezután vegyük le a tűzről a szirupot, majd keverjük hozzá a rumot, és hagyjuk teljesen kihűlni.


Vaníliás krém hozzávalói:

2 cs vaníliás pudingpor
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojássárga
8 dl tej


A porcukrot keverjük simára a tojássárgákkal, majd állandó keverés mellett csorgassunk hozzá egy kevés tejet.

Ezután adjuk hozzá a vaníliás pudingport, és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára, csomómentesre.

A maradék tejhez állandó keverés mellett öntsük hozzá a pudingos keveréket, majd kevergetve addig főzzük még besűrűsödik. Ezután kevergetve hűtsük langyosra.


Szórás hozzávalói:

10 dkg mazsola
15-20 dkg pörkölt, apróra vágott dió


A diót terítsük el egy tepsiben, majd a sütőben pár perc alatt pörköljük meg. (arra figyeljünk, nehogy megégjen, pár perc elég neki)

Ezután ízlés szerint késsel, vagy késes aprítóval, vágjuk apró darabokra.




Csokoládéöntet hozzávalói:

20 dkg csokoládé (70%-os)
3 dkg holland kakaó
10 dkg porcukor
3 dl víz
0,5 dl rum


A kakaót keverjük össze a porcukorral.

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd amikor már éppen csak langyos, adjuk hozzá a cukros kakaóhoz, és keverjük hozzá a vizet is.

Ezután tegyük fel a tűzre, kevergetve főzzük pár percig, majd vegyük le, keverjük hozzá a rumot, és hűtsük ki.




A torta összeállítása:

Helyezzük a sütőpapírral kibélelt tortaformába a diós piskótát, majd locsoljuk meg a sziruppal. (arra figyeljünk, nehogy eláztassuk a tésztát!!)

Ezután kenjük rá a vaníliás krém felét, majd szórjuk meg az apróra vágott dióval, és mazsolával, majd helyezzük rá a kakaós piskótát.

Ezután locsoljuk meg a sziruppal, majd kenjük rá a maradék vaníliás krémet, szórjuk meg a maradék apróra vágott dióval, mazsolával, és helyezzük rá a piskótalapot. 

Ezután tegyünk a tetejére egy sütőpapírt, majd egy nehezéket, és tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek. (én egy neylon zacskóba rizst tettem, és azzal nyomattam le)

A csokoládéöntetet közvetlenül tálalás előtt készítsük el, mert különben nagyon besűrűsödik. 

Tálalás előtt kb. egy fél órával vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük tortatálra, majd csorgassuk meg a csokoládéöntettel. Ezután ízlés szerint tejszínhabbal díszítsük.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd a maradék csokoládéöntettel, és tejszínhabbal kínáljuk.


10 megjegyzés:

  1. A sütkérezés az nem napozást jelent?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa! Nálunk a napozást pl. napfürdőzésnek, napozásnak mondjuk, a sütemény készítést pedig sütkérezésként is emlegetjük.

      Törlés
    2. Zsuzsa, hogy Te milyen vicces vagy! Kötözködés képpen írtad? Én azt mondom, hogy most csinálom meg, mert nagyon gusztának és finomnak tűnik! Köszönöm a receptet és ügyes vagy!

      Törlés
    3. :) én is úgy gondoltam, hogy Zsuzsa csak kötözködni akar!! Szerencsére a hosszú évek alatt megtanultam kezelni az ilyen hozzászólásokat, és különben meg nem érdekel másnak a véleménye, most éppen a "sütkérezéssel" kapcsolatban. Amennyiben nem tetszik Zsuzsának amit írok, (megjegyzem a saját blogomba)akkor nézelődjön máshol, nekem biztosan nem fog hiányozni. :) :)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Nagyon köszönöm!! Igaz kicsit macerás volt, vagy én voltam türelmetlenebb, de brutál finom. :)

      Törlés
  3. Most készítem a végeredményt nagyon várom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is kíváncsian várom..... és reménykedem, hogy nem csalódtál. :)

      Törlés
  4. Szia!
    Elpepecselgettem ezzel a tortával néhány órácskát, de megérte, mert igazi ünnepi édesség volt! Persze nem pont így sikerült, de nagyon finom lett! Megjelöltelek a blogon :-)
    Köszi még1x
    Sylvia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Sylvia! Bizony ez egy pepecselős torta, jól mondod... mi nagyon szeretjük, de ritkán fogok hozzá, mert sokszor nincs elég türelmem. Köszönöm hogy megjelöltél a receptnél. :)

      Törlés