2015. december 15., kedd

Lajcsi szelet.





A karácsonyi krémes sütemények kiválasztásánál nálam pl. az elsők között szerepel a Lajcsi szelet. A lapokból álló, és kétféle krémmel megtöltött, majd csokoládéval bevont süteménynek szerintem senki nem tud majd ellenállni. A süteményt idő szűkén akár két részletben is összeállíthatjuk, mivel a lapokat már előző nap megsüthetjük, majd konyharuhával letakarva tároljuk. Mivel a pudingos krémmel, és csokoládéval leöntött süteménynek jót tesz, ha legalább egy napot áll, így nem kell az ünnep előtti utolsó napokra hagyni, ezzel is megkönnyíthetjük a dolgunkat. Az elkészült süteményt száraz, hűvös helyen tároljuk, felszeletelni pedig ráérünk majd közvetlen tálalás előtt.






Tészta hozzávalói:

40 dkg liszt
1 tk szódabikarbóna
2 ek kakaó
2 ek méz
2 db tojás (nagy)
20 dkg kristálycukor
5 dkg vaj

Egy fém tálba tegyük bele a kristálycukrot, a vajat, az egész tojásokat, a mézet, és a kakaót, majd gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett pár perc alatt olvasszuk össze, majd hűtsük langyosra.

A liszthez adjuk hozzá a szódabikarbónát, majd szitáljuk hozzá a langyosra hűlt keverékhez.

Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, és osszuk el egyenlő részre, majd formázzuk gombóccá.

Ezután enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki az egyik tésztagombócot 30x20 cm-es lappá, és böködjük meg több helyen villával, hogy sütés közben ne púposodjon fel. Ezután egy gyors mozdulattal, a sütőpapírral együtt emeljük át egy tepsi hátlapjára.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 10 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, óvatosan csúsztassuk le a tésztalapot egy rácsra, majd hűtsük ki egészen. 

Mindegyik tésztagombóccal így járjunk el. (én egyszerre két sütőpapírt használok, így ameddig az egyik lap sül, kinyújtom a másikat)






Krém hozzávalói:

1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
1 cs puncs pudingpor (főzős)
5 dl tej
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 ek rum (v. egy kevés rumaroma)
25 dkg Rama margarin


A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a felkockázott margarint, majd keverjük jó habosra. Ezután felezzük el a krémet, és tegyük félre.

A vaníliás pudingport keverjük simára 2,5 dl tejjel, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután hűtsük ki teljesen. 

Az egyik fele krémhez, állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt vaníliás pudingot, majd keverjük jó habosra.

A puncs pudingport keverjük simára 2,5 dl tejjel, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután hűtsük ki teljesen. 

A másik fele krémhez, állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt puncs pudingot, és a rumot (v. rumaromát) majd keverjük jó habosra.

Helyezzük bele a sütőpapírral bélelt tepsibe az egyik tésztalapot, majd egyenletesen kenjük rá a vaníliapudingos krémet. 

Ezután helyezzük rá a második tésztalapot, majd egyenletesen kenjük rá a puncs pudingos krémet. 

Ezután tegyük rá a harmadik tésztalapot, majd a tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit.






 Csokoládémáz hozzávalói:

12,5 dkg étcsokoládé (v. tortabevonó csokoládé)
1 dl habtejszín
2 dkg vaj

Egy fém tálba tördeljük bele a csokoládét, adjuk hozzá a vajat, és a tejszínt, majd gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett, olvasszuk fel.

Ezután öntsük rá a sütemény tetejére, és egyenletesen simítsuk el, majd hagyjuk teljesen megdermedni. 

Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk. Érdemes előző nap megsütni, mert akkor a tészta kellően megpuhul, az ízek is jól összeérnek, és a csokoládénak is van ideje megdermedni)


5 megjegyzés:

  1. Kedves Gizi!
    Azt szeretném kérdezni hogy ezeket a lapokat lehet előre megsütni?
    Ha igen, akkor mennyi idővel?
    Előre is nagyon köszönöm!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Orsi!
      A lapokat megtöltés előtt egy nappal megsütheted, majd konyharuhával takard le, hogy ne száradjon ki. Több nappal előbb semmikképpen ne süssed meg, mert nagyon kiszárad.

      Jó sütkérezést, és kellemes ünnepeket kívánok!

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a segítséget! :)
      Kellemes ünnepeket kívánok én is!

      Törlés
  2. Már 4. éve karácsonykor, ez a sütemény is állandó jellegel jelen van az ünnepi asztalon ☺️ Imádjuk ☺️ Köszönjük a receptet! ☺️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anie! Én köszönöm, hogy már 4. éve az én receptem alapján készült sütemény kerül Nálad az ünnepi asztalra. Köszönöm a bizalmat. :) Meghitt, békés karácsonyi ünnepeket kívánok!

      Törlés