2015. szeptember 14., hétfő

Alma fahéjas pongyolában.




Itt van az ősz, és ilyenkor nálunk elmaradhatatlan a palacsintatésztába kisütött almaszelet, melyet még forrón, fahéjas-cukorba alaposan beleforgatok. Ilyenkor megtelik a konyha a finom fahéj illatával, és már alig várjuk, hogy kisüljenek az almaszeletek, és hozzáláthassunk a nassoláshoz. Már a fahéjas-cukorba meghempergetve is nagyon finom, de azért én még ezt az ízélményt fokozni szoktam, és készítek hozzá egy vaníliás-fahéjas öntetet is. (fahéjas-vaníliás öntet receptje itt megtalálható) Mint az alma, mint pedig az öntet elkészítése roppant egyszerű, így bő fél óra alatt a tányérunkra varázsolhatjuk ezt a finomságot.






 Hozzávalók:

3 db édes alma
2 db tojás (közepes)
1,5 dl tej
1,5 dl szénsavas ásványvíz
1 tk cukor
1 mk őrölt fahéj
egy csipet só
liszt (amennyit majd felvesz)
1/2 citrom leve
kb. 5 dl olaj a sütéshez



Az almát hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd vékonyra (kb. 0,5 cm) szeleteljük fel. Ezután csepegtessük meg a citromlével, hogy ne barnuljon meg.

Egy tálba üssük bele a tojást, majd adjuk hozzá a cukrot, egy csipet sót, és az őrölt fahéjat, majd keverjük alaposan össze.

Ezután keverjük hozzá a tejet, és a szénsavas ásványvizet, majd annyi lisztet, hogy egy sűrűbb palacsintatésztát kapjunk. 

Közben egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat.

Ezután az almaszeleteket először forgassuk bele lisztbe, majd a palacsintatésztába, és óvatosan tegyük bele a felforrósított olajba. 

Ezután mérsékeljük a hőfokot, majd az almaszeletek mindkét oldalát süssük szép pirosra. (sütés közben én többször átfordítottam, hogy szép egyenletesen süljön)






Forgatáshoz: 

3 ek kristálycukor
2 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj



Egy tálcán (vagy nagyobb tányérba) keverjük össze cukrot és az őrölt fahéjat.

A szép pirosra sült almaszeleteket óvatosan emeljük ki az olajból, majd még forrón, forgassuk meg a fahéjas-cukros keverékben. Ezután tálalásig tartsuk melegen.






Tálaláskor a fahéjas cukorban megforgatott almaszeleteket langyosan kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá még fahéjas-vaníliás öntetet is. A kettő nagyon finom együtt.


1 megjegyzés: