2014. május 31., szombat

Habos-epres linzer.




A finom, édes epernek köszönhetően minden nap valami epres finomsággal kényeztetem magamat. Van hogy krémleves, van hogy egy finom pohárkrém, vagy mint éppen most, egy habos-epres sütemény készült. (további epres receptek itt megtalálhatóak) Ezt a süteményt meglátni, és megszeretni egy pillanat műve volt. A Tavola in Piazza blogban már a süteményről készült fotók is annyira ínycsiklandozóak voltak, hogy még a recept elolvasása előtt eldöntöttem, hogy bizony én is megfogom sütni. Aztán elolvastam a receptet, majd a belinkelt eredeti receptet is áttanulmányoztam, és végül is azt választottam. A két recept között annyi volt az eltérés, hogy az eredeti receptben pudingpor, és olaj is került a töltelékbe. Először kicsit aggódtam hogy vajon milyen lesz ez a töltelék, de mondhatom valami isteni finom. Sok krémes-habos töltelékkel készült süteményt sütöttem már, de ez mindegyiket felülmúlta. Mivel előttünk áll még a nyár, és szépen sorban érnek egymásután  a gyümölcsök, mint pl. cseresznye, málna, sárgabarack...... így ez a sütemény állandó vendég lesz nálunk, természetesen az éppen aktuális gyümölccsel sütve.







 Tészta hozzávalói 30 x 20 cm-es tepsihez:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
2 tk sütőpor
3 ek kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
5 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
0,5 dl hideg víz


A lisztet keverjük össze a sütőporral, és a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a feldarabolt hideg vajat, és az ujjbegyünkkel kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, és a vaníliás cukrot.
Ezután adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Szükség esetén, ha túl száraz lenne, gyúrás közben, apránként öntsük hozzá a hideg vizet. (egy könnyen nyújtható, de nem túl lágy tésztát kell hogy kapjunk)

Ezután csippentsük le a tészta 1/3 részét, majd tegyük be a fagyasztóba legalább egy órára. (mindenképpen a fagyasztóba tegyük, hogy jó kemény legyen a tészta, mert csak akkor tudjuk majd lereszelni)

A maradék tésztát nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. (én a sütőpapíron nyújtottam ki a tésztát tepsi méretűre, majd a papírral együtt könnyedén beletudtam emelni)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük elő a tésztát aranybarnára. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni, mielőtt rákanalaznánk a habos tölteléket.







 Töltelék hozzávalói:

20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
5 db tojásfehérje
2 cs vaníliás pudingpor (főzős)
1 dl olaj (pl. mogyoróolaj, étolaj...)
csipet só
50 dkg eper



Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel.

A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni először kanalanként szórjuk hozzá a porcukrot. Ezután szórjuk hozzá a pudingport, majd amikor már jó kemény a hab, csorgassuk hozzá az olajat, és verjük még 1-2 percig. (közben robotgéppel egyfolytában verjük a habot, és úgy adjuk hozzá a cukrot, pudingport, és az olajat)

A teljesen kihűlt tésztára kanalazzuk rá a keményre felvert tojáshabot, majd egyenletesen simítsuk el. Ezután szórjuk a hab tetejére a feldarabolt epret, majd vegyük ki a fagyasztóból a félretett tésztát, és egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük rá az eper tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt aranybarnára. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki, tegyük rácsra, és hűtsük ki teljesen a süteményt.







Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


10 megjegyzés:

  1. Nagyokat nyelve csodálom a fotókon a sütemény-csodát! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, ez a sütemény annyira finom, hogy nem tudtuk abbahagyni. :)

      Törlés
  2. Mi is nagyon szeretjük az epret és az epres készítményeket :-) Nagyon guszta a sütid, fincsi lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, köszönöm! Eperrel is nagyon finom volt, de szeretném még többféle gyümölccsel is megsütni. Próbáld ki, biztosan Nálad is nagy sikere lesz. :)

      Törlés
  3. Mai sütink ez lett :)
    Viszont lenne egy kérdésem.Az olaj mi célt szolgál a töltelékbe?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, hogy a receptemet választottad! Az eredeti receptet egy külföldi blogban találtam, így aszerint sütöttem meg, így nem tudok pontos választ adni a kérdésedre. Szerintem a töltelék állaga lesz tőle olyan krémes. Ha a bevezetőben rákattintasz a "Tavola in Piazza" linkre, ott megtalálod az olaj nélkül készült változatot, ha legközelebb úgy szeretnéd megsütni.

      Törlés
  4. Nagyon fincsi lehet a hévégén megsütöm.Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm hogy megsütöd! Nagyon finom, és más gyümölcs is jó hozzá.

      Törlés
  5. Megsütöttem vasárnap a linzert. nagyon ízlett az egész családnak,köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm hogy megsütötted, és örülök hogy ízlett a családodnak.

      Törlés