2014. január 30., csütörtök

Sütőtök-krémleves pörkölt tökmaggal.




Bevallom erről a levesről nem mostanában készült a fotó, valahogy elkeveredett a többi között. Most bukkantam rá, miközben sütőtök-krémleves főzéshez készülődve a receptjeim között kutakodtam. Mivel ebben a hideg, szeles időben igencsak aktuális ez a finom, meleg krémleves, na meg éppen a sütőben sült a sütőtök, a pince mélyén pedig még megbújt néhány szem birsalma, így újra elkészült ez a finom leves. Birsalma helyett készíthetjük pl. almával, vagy éppen naranccsal is. A meleg, selymesen krémes levest, a pörkölt tökmaggal igencsak jólesett elkanalazgatni hazaérve, a megtett nagy séta után.







Hozzávalók:

30-40 dkg sütőtök (megsütve)
1 db vöröshagyma
1 nagy krumpli
1 db birsalma
2-3 ek méz
8 dkg vaj
2 dl főzőtejszín
só (ízlés szerint)
1 mk szerecsendió
1 mk őrölt fahéj
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 db húsleveskocka
kakukkfű (ízlés szerint)
1 l víz


 A sütőtököt daraboljuk fel, majd csorgassuk meg egy kevés mézzel, és kb. egy óra alatt süssük készre.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd 5 dkg vajon kezdjük el párolni. Amikor már kezd kicsit összeesni, csorgassuk rá a mézet, és pár perc alatt karamellizáljuk meg. Ekkor szórjuk rá a frissen szedett kakukkfűleveleket, majd öntsük fel a vízzel. (ízlés szerint szárított kakukkfüvet is használhatunk)

A krumplit és a birsalmát pucoljuk meg, vágjuk fel apró kockákra, majd tegyük bele a levesbe. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, majd főzzük puhára.

Amikor a krumpli és a birsalma már puhára főtt, tegyük bele a levesbe az előzőleg megsütött sütőtököt, majd főzzük még pár percig. Ezután vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.

A pépesített leveshez először adjuk hozzá a maradék vajat, és keverjük alaposan össze, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett, forraljuk fel újra a levest. (ekkor főzni már nem kell csak kiforralni)

Közben egy teflon serpenyőbe tegyük bele a tökmagot, majd állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki egy tányérra, nehogy a még forró serpenyőben megégjenek a magok.

Tálaláskor merjük a levest tányérokba, majd szórjuk meg a pirított tökmaggal, és úgy kínáljuk.



1 adag tápanyagtartalma (tökmag nélkül)

Energia: 392 kcal

Fehérje: 5 g

Zsír: 25 g

Szénhidrát: 35 g



2 megjegyzés:

  1. Gizike, ezt a finom levest gondolom valamikor Októberben készitetted, nagyon őszies hangulata van a fotón. Mindenestre, a levest szivesen elfogadom minden nap, tavasztol, télig. Nincs párja az otthoni finom leveseknek, az biztos! Puszillak

    VálaszTörlés
  2. Látom most levesben nyomod... :o) Hiába, ilyen hidegben ezek a legjobbak!

    VálaszTörlés