2014. január 2., csütörtök

Lencseleves.



Lencselevest az év bármelyik napján főzhetünk, de újévkor kihagyhatatlan. Idén is mint minden évben, a jól bevált lencseleves receptem szerint főztem egy nagy fazékkal. Elsősorban azért mert szeretjük a lencsét, másodsorban pedig azért, mert kicsit babonás vagyok, és nem szeretném ha egész évben üres lenne a pénztárcám.






Hozzávalók:

15 dkg lencse
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1/2 zellergumó
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál zeller zöld
1 csokor petrezselyemzöld

őrölt bors
ételízesítő
2 dl tejföl
1 ek mustár
1 ek liszt (kisebb ek)
3-4 pár füstölt virsli
2 l víz



A lencsét válogassuk át és mossuk meg, a zöldségeket pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel nagyon apróra. 

Egy edénybe tegyük bele a megmosott lencsét, a felkockázott zöldségeket, és az apróra vágott hagymát. Ezután öntsük fel a vízzel, majd sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint adjunk hozzá egy-két teáskanál ételízesítőt. Ezután tegyük bele a petrezselyemzöldet, a zeller zöldet, és főzzük majdnem teljesen puhára.  (én cérnával összekötöttem a zöldség zöldeket, így egyben kitudtam szedni)

Amikor a lencse és a zöldségek már majdnem teljesen megpuhultak,  akkor tegyük bele a virslit és főzzük pár percig. Ezután vegyük ki a levesből a zöldség és zeller zöldet.

A tejfölt keverjük simára a mustárral, a liszttel, és egy kevéske levessel, majd csorgassuk a levesbe. Forraljuk fel újra, majd főzzük még pár percig. Ízlés szerint ekkor megszórhatjuk a forrásban lévő levest egy kevés pirospaprikával.

Tálaláskor merjük a levest tányérokba és úgy kínáljuk.

1 megjegyzés:

  1. Idén én is levest főztem főzelék helyett. Nagyon finom lett, köszönhetően a füstölt húsnak...

    VálaszTörlés