2014. január 27., hétfő

Kolbászos tojáspörkölt orsótésztával.




A feledésbe merült tojáspörkölt. Emlékszem egy-két évtizeddel ezelőtt bizony elég gyakran készült tojáspörkölt a főzelékek mellé. Szerettük ezt az egyszerű feltétet, de az idő múlásával szép lassan felváltotta a fasírozott, vagy éppen a sült hús. Bevallom azóta igen ritkán, pl. csak nyáron, a kertben leszedett cukkinivel készítettem cukkinis tojáspörköltet. A cukkinis változata is finom, de azért ez a fűszeres, kolbászos mégis csak más. (habár én a cukkinis tojáspörköltet is nagyon szeretem) Ameddig a tojás keményre fől, addig a kolbászos alap is elkészül, így fél óra múlva már tálalhatjuk is. Ízlés szerint kínálhatjuk egy tányér főzelékkel, főtt krumplival, vagy éppen tésztával. Én most durum orsótésztát főztem ki és azzal tálaltam.






Hozzávalók:

5 db tojás
1 pár debreceni
1 db vöröshagyma
1 ek sűrített paradicsom
1 tk paprikakrém
majoranna
kakukkfű
pirospaprika
2 dl víz
2 ek olaj




 

A tojásokat főzzük keményre, majd hideg vízben hűtsük le. Ezután pucoljuk meg, majd negyedeljük fel. 

A debrecenit vágjuk fel vékonyabb karikákra. A vöröshagymát vágjuk fel apróra. 

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és kezdjük el üvegesre párolni. Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá a felkarikázott debrecenit, és néha megkeverve, pirítsuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, a paprikakrémet, ízlés szerint fűszereket és pirospaprikát, majd keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel a vízzel, és főzzük pár percig, hogy a kolbász megfőljön, a szaft pedig kissé besűrűsödjön.

A megfőtt kolbászos alapba ezután helyezzük bele a felszeletelt főtt tojást, majd óvatosan rázogassuk össze, vigyázva nehogy a tojás teljesen szétessen. Ezután főzzük 2-3 percig, de közben többször rázogassuk meg az edényt.

Közben készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. (én durum orsótésztát főztem ki)

Tálaláskor a kolbászos tojáspörköltet kínálhatjuk kifőtt tésztával, krumplival, de adhatjuk főzelékekhez feltétként is.

11 megjegyzés:

  1. Mi is ettünk nemrég. Nagyon jó kis étel :)

    VálaszTörlés
  2. De guszta! Tök egyszerű étel és milyen finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Játékra hívlak, remélem van kedved hozzá. Nézz be hozzám. Puszi :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik a blogod és a sok finomságod. Szeretnélek egy kicsit jobban megismerni, ezért szeretettel meghívlak egy játékra. Kérlek nézz be hozzám: http://aranytepsi.blogspot.hu/2014/01/jatek-ismerjuk-meg-egymast-ujra.html
    Köszönöm. Andi az AranyTepsi blogról

    VálaszTörlés
  5. Én is hívlak játékra, ha elfogadod nézz be hozzám is... Puszillak!

    VálaszTörlés
  6. Gizike, nálam is mostanában olyan nehezen jön a kommentálás, közben dolgoztam is már az elmult két hét óta, a vejemnek segitettem főzni, sütni az olasz restaurantjában...most van itt nálunk a nagy szezon Floridában, és nagyon sok turista jön ide a télen.

    Imádom a tojásos kolbász pörköltedet, én még ilyenröl nem is hallottam, ez uj nekem...habár a rakott krumplira emlékesztet a főtt tojással és kolbásszal. Nagyon de nagyon finom, habár én ezt is főtt krumplival szerviroznám, habár tésztával is fantasztikus! Puszillak

    VálaszTörlés
  7. Régebben ên is készítettem, de teljesen elfelejtkezten róla. Tésztával nem szoktam, csak galuskával, de most megpróbálom bulgurral is . Köszi Évu 😍

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Évám, sajnos én is hajlamos vagyok megfeledkezni róla, pedig nagyon szeretjük. :) Én is szeretem a bulgurt, és ha pörköltet főzök, általában magamnak azt készítek hozzá. Szerintem a tojáspörkölthöz is remekül illik majd.

      Törlés