2013. október 16., szerda

Kubai kenyér.




Ma van a kenyér világnapja, és mint az utóbbi években, így most is csatlakoztam Limara félkérésére ehhez a mozgalomhoz.  Bevallom nem vagyok egy nagy kenyérsütő, sőt bátran kijelenthetem hogy egyáltalában nem tudok kenyeret sütni. Ennek csakis egy oka van, hogy néhány éve már szinte nem eszem kenyeret. Ebben az évben is talán ez volt a harmadik kenyérsütésem, így megint egy számomra igen egyszerű kenyér receptjét választottam. Már azóta készülök arra, hogy ezt a kenyeret megsüssem, hogy megláttam Krisztinél a "Szellem a fazékban" és Máginál a "Szeretetrehangoltan" blogokon. Most aztán elérkezett az idő, és mivel ez a felhívás arról szól, hogy süssünk két kenyeret, majd az egyiket ajándékozzuk el, így nálam is két kenyér sült egyszerre. Egyiket egy kedves ismerősömnek ajándékoztam, a másikat pedig saját részre sütöttem. Igaz nekem nem lettek olyan szépségesek a kenyereim mint Krisztinél, és Máginál, de én így is nagyon elégedett vagyok. Végül pedig kacsazsírral megkenve, paradicsommal és paprikával jóízűen fogyasztottuk el ezt a finom, ropogóshéjú kenyeret.






Hozzávalók:

40 dkg fehérliszt
10 dkg rétesliszt
1,5-2 csapott evőkanál só
2,5 dkg élesztő
1 csapot teáskanál cukor
3 dl FORRÓ VÍZ (de nem forrásban lévő!!!!)





Én kenyérsütőgépben kevertem össze a hozzávalókat, de természetesen ezt kézzel is megtehetjük.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a forró vizet, (nem forrásban lévőt!!!!!) majd kanalazzuk rá a kétféle liszt, és a só keverékét. Ezután szórjuk rá a cukrot, majd morzsoljuk rá az élesztőt. Indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (én kétszer indítottam el ezt a programot, hogy szép sima tésztát kapjak)

Amikor végzett a gép, borítsuk ki a tésztát és kézzel jól gyúrjuk át, majd olívaolajjal vékonyan kenjük le. Ezután tegyük bele egy szintén olívaolajjal kikent tálba, majd egy fóliával fedjük le a tál tetejét.

Melegítsük elő a sütőt 30 fokra, majd tegyük be a tálat és 15 perc alatt kelesszük meg a kenyeret. Ezután vegyük ki, majd formázzuk meg. A tetejét pengével metsszük be, majd tegyük rá egy sütőpapírral kibélelt, lisztezett tepsire. (én ekkor megszórtam a tetejét szezámmaggal, de ez el is hagyható)

Helyezzünk a hideg (30 fokos) sütőbe egy edénybe  kb. egy liter forró vizet, majd tegyük be a kenyeret. Ezután melegítsük fel a sütőt 200 fokra, és süssük 40-45 perc alatt készre a kenyeret. (Én légkeverésnél 180 fokon , 40 percig sütöttem. A sütési idő felénél egy sütőpapírral letakartam nehogy nagyon megbarnuljon a teteje.)

Amikor megsül a kenyér vegyük ki a sütőből, majd helyezzük egy rácsra, és úgy hűtsük ki.

Én alig vártam hogy kihűljön, majd kacsazsírral megkenve, paprikával, és paradicsommal ettük. Nagyon finom volt.

4 megjegyzés:

  1. Hű, nagyon szép, szerintem a szépségversenyre is benevezhetnéd :)
    Örülök, hogy ízlik!

    VálaszTörlés
  2. Gizike, gyönyörüen sikerült a Kubai kenyered...vajon mi teszi Kubai sztilusá?...nálunk a klasszikus Kubai kenyér, és it rengeteg Kubai él, mert Kuba nagyon közel van hozzánk, de az itteni kenyér olyan mint a Francia hosszu bagett, de csak nagyon könnyü, mint a szivacs, és le szokták lapitani a Kubai szendvicsre, ami sült disznó szeletböl, sonka szeletek, és sajt szelet...össze préselik a kenyeret egy panini sima gépben, melegen szervirozva.

    Na most ennyi az egész...de a kenyered nagyon szuper szépen sikerült...imádom a ropogós tetejét, és a belseje puha, és mennyei finom...meg is nézem rögtön egy Kubai kenyér receptet az autentikus Kubai recept könyvemben...kináncsi vagyok hogy meg van ez a recept?...de persze több fajta kenyereik vannak nekik is! ...még valami, nagyon szeretnék egy szeletet avval a kacsa, vagy liba zsirral, és paprikával...jajj de finom! Puszillak

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta kenyérke lett. Már én is napok óta tervezek sütni - igaz paleosat- de nem jutottam el addig :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép kenyérkét sütöttél! Én idén nem sütöttem a napjára... Majd jövőre. Szép a belseje is. Frissen, ropogósan az igazi!

    VálaszTörlés