2013. október 2., szerda

Almás pite gazdag töltelékkel.



Nemrégiben az Alfa kertészet által meghirdetett receptversenyen az egyik szerencsés nyertesnek tudhattam magamat, és ezzel együtt sok-sok finom alma volt a nyereményem. (itt olvashatsz róla) Az alma nagyon finom, így aztán elérkezett az idő, hogy megsüssem az idei első almás pitét. A tésztája a már jól bevált pitetésztám, a töltelék almát viszont most a cukor és az őrölt fahéj mellett, szerecsendióval és reszelt citromhéjjal is ízesítettem. Mielőtt a töltelék a tésztára került volna, még lekentem sárgabaracklekvárral, és megszórtam cukros-dió keverékével. A sütési idő vége felé aztán a berácsozott pite tetejét lekentem szintén lekvárral, majd úgy sütöttem készre. Az elkészült pite pedig az omlós tésztával, és a gazdag töltelékkel nagyon, de nagyon finom volt.






Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás
1/2 cs sütőpor
csipet só


A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot. Végül adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben szükséges egy pici hideg vizet adhatunk hozzá, hogy a tészta könnyen nyújtható legyen, de ez a liszttől függ)

Ezután csippentsük le az 1/3-át, majd tegyük be a hűtőbe. A maradék tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát. (Én egy nagyobb darab folcpak fóliát szórok meg liszttel, majd azon nyújtom ki a tésztát. Azután óvatosan alányúlok és a fóliával együtt átfordítom a piteformába.) 
Ezután tegyük be a hűtőbe, még a tölteléket elkészítjük.






 Töltelék hozzávalói:

1-1,5 kg alma (édes)
3-4  ek kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 mk szerecsendió
őrölt fahéj (ízlés szerint)
mazsola


A tészta lekenéséhez 3 evőkanál sárgabaracklekvár.

A szóráshoz 5-6 evőkanál darát dió, 2 evőkanál porcukor, és 1 csomag vaníliás cukor.


Az almát hámozzuk meg, majd nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük le. Ezután szórjuk meg a kristálycukorral, a szerecsendióval, és ízlés szerint őrölt fahéjjal. Hagyjuk legalább egy fél óráig állni, majd lazán nyomkodjuk ki a levét. (vigyázzunk nehogy nagyon kinyomkodjuk a levét, mert akkor száraz lesz a töltelék) Ezután reszeljük hozzá a citrom héját, adjuk hozzá a mazsolát, és keverjük össze.

A darált diót keverjük össze a porcukorral és a vaníliás cukorral.






A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd kenjük meg a sárgabaracklekvárral. Ezután szórjuk meg a diós-cukros keverékkel, majd fedjük be egyenletesen az almával.

A maradék tésztát szintén vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki. Ezután vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra, majd rácsozzuk be vele a pite tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

Közben keverjünk simára 1 evőkanál sárgabaracklekvárt 1 evőkanál vízzel.

Amikor a pite teteje már kezd szép színt kapni, vegyük ki a sütőből és kenjük le a rácsokat a felhígított lekvárral. Ezután tegyük vissza a sütőbe és süssük készre a pitét. Ezt a lekenést el is hagyhatjuk!!!!

Tálalás előtt hűtsük ki a pitét, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral. Ezután szeleteljük fel és úgy kínáljuk.

2 megjegyzés:

  1. Gizike, az almás pitéd szenzációs...gyönyörü, és mennyei finom! Nagyon tetszik a reszelt almával, ami különleges, mert reszelt almával csak a magyoros régi formában tudom elképzelni! A rácsokat igazán szépen össze állitottad, hát ez nagyon elegáns is, vendégeknek!

    A Gundel palacsinta kapcsolattal...hát én annyira kiváncsi voltam a csokoládé szósz recept készitésére ami tényleg nagyon jól sikerült...de borzasztó gazdag volt, nagyon finom volt, hát a 3 tojás sárgájával amit én soha nem készitettem, de bizony a dobos torta krém receptjében, igen! Ma délután a Loráéknál főztem karfiol levest amit az unoka kis fiam imád nagyon! Puszillak

    VálaszTörlés
  2. Most jól fogna egy naaagy szelet! Imádom.
    Érdekes, hogy mindenki különlegesnek véli, ha gyömölcsöt megreszelve tesszük a pitébe.Hm...hm.
    Nekem is szóltak a rácsos körtés piténél... Én így szoktam és ezen nem is fogok változtatni, mert a család csak így szereti. Puszi.

    VálaszTörlés