2013. szeptember 13., péntek

Őszibarack krémleves barackdarabokkal.



Az idei utolsó pár szem saját termésű őszibarackból egy finom krémleves készült ebédre. Igaz szépen süt a nap, de ereje már nem nagyon van, így most nem lehűtve kanalaztuk a levest, hanem csak langyosra hűlve. Így is nagyon finom volt a jó érett, és illatos  őszibaracknak köszönhetően. Főzni nem is nagyon kellett, inkább csak kiforralni a leturmixolt, ízesített őszibarackot a tejszínnel, és az édes fehérborral. Ezután beletenni a felkockázott barackdarabokat és lefedve állni hagyni, hogy az ízek kellően összeérjenek, és a tálaláshoz éppen csak langyos legyen a leves. Mivel a nyári  nagy melegben is többször elkészítettem ezt a levest, akkor természetesen jól lehűtve tálaltam.  





Hozzávalók:

 10 db jó érett őszibarack
méz (v. ízlés szerint cukor)
2 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
reszelt narancshéj (el is hagyható)
2 dl tej
0,5 l víz
1 dl tejszín
1 dl édes fehérbor






5-6 db őszibarack húsát turmixoljuk össze, majd öntsük hozzá a tejet és a vizet. Ezután ízlés szerint ízesítsük mézzel (v. cukorral), adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat (ez el is hagyható) és az őrölt fahajat. Keverjük alaposan össze, majd tegyük fel a tűzre és forraljuk ki.

Amikor már forr, keverjük hozzá a tejszínt, és az édes fehérbort, majd szintén forraljuk fel. Kevergetve főzzük 2-3 percig majd vegyük le a tűzről.

A megmaradt őszibarackoknak húzzuk le a héját, magozzuk ki, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután tegyük bele a forró levesbe, és óvatosan keverjük össze. Végül fedjük le az edény tetejét, és így hagyjuk a levest langyosra hűlni. (ezalatt az idő alatt az ízek is kellően összeérnek)

Nyári nagy melegben természetesen tálalás előtt hűtőszekrényben hűtsük le a levest ízlés szerint és úgy kínáljuk.

1 megjegyzés: