2013. szeptember 23., hétfő

Körte köntösben, diós-mazsolás töltelékkel.



 "Itt van az ősz, itt van újra" és vele együtt az őszi gyümölcsök is, mint pl a körte. Nagyon szeretem, és nem csak a fáról leszedett mézédes körtét, hanem a belőle készült ételeket is. Így aztán a napokban készül majd körteleves, mascarponéval töltött körte, körtetorta.........., vagy mint a hétvégén ez a finom diós-mazsolás töltelékkel töltött, és leveles tészta alá bújtatott körte. Ez az egyszerű desszert rövid idő alatt az asztalra varázsolható,  és a család garantáltan imádni fogja. A finom, édes körte a töltelékkel, és a ropogós leveles tésztával, egyszerűen abbahagyhatatlan, így aztán legjobb, ha rögtön dupla adagot sütünk belőle.






Hozzávalók:

2 db nagy körte (v. 3 kisebb)
1 cs leveles tészta
10 dkg darált dió
2-3 dkg mazsola
1/2 citrom reszelt héja és leve
2 cs vaníliás cukor
3-4 ek méz
őrölt fahéj
1 db tojás a tészta lekenéséhez


A darált diót keverjük össze a mézzel, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával, a mazsolával, és ízlés szerint fahéjjal.

A körtéket vágjuk félbe, majd vágjuk ki a magházukat. Ezután alaposan csepegtessük meg a citromlével, hogy nehogy megbarnuljanak.

Az előnyújtott leveles tésztát csavarjuk ki a papírból, majd vágjuk fel négy akkora darabra, hogy befedje majd a félbevágott körtéket. (természetesen annyi darabra vágjuk fel amennyi  felezett körténk van!!!!)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

A félbevágott körték magházának a helyébe kanalazzuk bele a diós-mazsolás töltelék, majd a megtöltött felükkel lefelé, fordítsuk rá a sütőpapírra. (egymástól kicsit távolabb legyenek a körték)

Ezután szórjuk meg vaníliás cukorral, és ízlés szerint fahéjjal, majd takarjuk le a leveles tésztával. Tenyerünkkel kicsit lapogassuk rá a tésztát a körtékre, majd éles késsel (v. derelyevágóval) vágjuk körbe, hogy formásak legyenek. Ezután éles késsel több helyen vágjuk be a tésztát, hogy sütés közben a gőz eltudjon távozni.

Az egész tojást villával kicsit verjük fel, majd kenjük le vele a tészta tetejét. Ezután szórjuk meg a maradék vaníliás cukorral.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 perc alatt szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk langyosra hűlni.

Tálalás előtt egy spatulát toljunk a körték alá, majd óvatosan, a töltelékkel együtt helyezzük rá a tányérokra. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk.

2 megjegyzés:

  1. De jól néz ki. Jöhente nasinak :)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon guszta! Körte, fahéj, dió, ropogós tészta....Hm, nagyon finom lehet!!!

    VálaszTörlés