2013. június 7., péntek

Spárgás-baconös pite.




 A sós pitéket igencsak kedveljük, így aztán amikor megláttam a zöldségesnél a spárgát, rögtön tudtam, hogy pitébe fogom belesütni. Persze a spárga mellett került a töltelékbe még némi bacon, és sajt, majd egy fűszerekkel ízesített tejszínes-tojással öntöttem nyakon. Már sütés közben nagyon finom illatok lengték be az egész konyhát, így aztán alig győztük kivárni, hogy kissé kihűljön, és végre megkóstolhassuk. Ez a sós pite is jól vizsgázott, mert az omlós tészta, és a spárgás-baconös töltelék igazán nagyon finom volt. Spárgakedvelőknek csakis ajánlani tudom.







Hozzávalók a tésztához:


20 dkg liszt
10 dkg vaj (v. 8 dkg sertészsír)
1 db tojás
1 mk só
1 ek hideg víz


A liszthez keverjük hozzá a sót, majd adjuk hozzá a hideg vajat (v. sertészsírt) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos adjuk hozzá a kissé felvert tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Szükség esetén, ha nem állna össze a tészta, akkor adjunk hozzá egy evőkanál hideg vizet is.

Ezután csomagoljuk be a tésztát fóliába, majd tegyük be legalább 30 percre a hűtőbe hogy kellően lehűljön.
 Közben készítsük elő a tölteléket.






Töltelék hozzávalói:

1 cs spárga (lehetőleg zöld)
15 dkg bacon
3 db közepes tojás
2,5 dl tejszín
10 dkg sajt
szerecsendió
őrölt fehér bors



A spárga fás részét törjük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután enyhén sós vízben főzzük pár perc alatt roppanósra, majd szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük le.

A bacont vágjuk fel apróra, majd egy teflon serpenyőben pirítsuk meg. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és hűtsük ki teljesen.

Az egész tojásokat üssük bele egy tálba, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg őrölt szerecsendióval. Ezután kézi habverővel kezdjük el simára keverni. Keverés közben adjuk hozzá a tejszínt is.


A hűtőből vegyük elő a tésztát, majd nyújtsuk ki vékonyra, és béleljük ki vele a piteformát. Ezután egyenletesen osszuk el rajta a kihűlt bacont, a spárgát, majd reszeljük rá a sajtot. Végül óvatosan öntsük rá a tejszínes-tojásos keveréket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt szép aranybarnára. 
A sütőből kivéve a formában hagyjuk egy kicsit hűlni.

Tálalás előtt vegyük ki a pitét a formából, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.


3 megjegyzés:

  1. De szeretem, fantasztikusan néz ki, éhes lettem tőle!:))

    VálaszTörlés
  2. Tényleg fantasztikus! nagyon szeretem a sós pitéket. nekem sajtos receptem van. Az is isteni. De így, még jobb lehet! Az a szelet most lecsúszna...

    VálaszTörlés
  3. Mi is imádjuk a sós pitéket, istenien néz ki:) Egyik vacsorára bevetem én is, bár a többiek nem szeretik a spárgát. Szép hétvégét kívánok:)

    VálaszTörlés