2012. december 27., csütörtök

Mákos gubafelfújt.



 Karácsonykor a bőséges kínálatból nálunk nem hiányozhat a mákos guba sem. Hosszú évek óta 24.-én ebédre halászlé, újabban korhely harcsa halászlé készül és mákos guba. Nagyon szeretjük a mákos gubát, de idén úgy gondoltam, hogy megpróbálkozom egy új recepttel, és felfújtat készítek mivel az sokkal szaftosabb. A hozzávalók szinte ugyanazok mint a mákos gubánál, csak az elkészítésében van némi eltérés. Ez a kis eltérés viszont sokkal finomabbá, szaftosabbá teszi ezt az egyszerű édességet. A kifli helyett akár az ünnepre sütött, és megmaradt kalácsból is elkészíthetjük. Mivel hamarosan itt van a szilveszter, és hagyományokat követve sok helyen készítenek ilyenkor mákos gubát annak a reményében, hogy a sokszemű mák, sok szerencsét, és sok pénzt hozzon az új évben, így én bátran merem ajánlani ennek a felfújtnak az elkészítését is. Természetesen jó sok mákkal, hogy a 2013-as évben ne legyen hiányunk sem szerencsében, sem pedig sok-sok pénzben.






Hozzávalók:

6 db kifli
3 dl tejszín
3 dl tej
2 db tojássárgája
3 db tojásfehérje
porcukor
darált mák
2 cs vaníliás cukor
5-6 ek szilvalekvár
reszelt citromhéj
mazsola
vaj


A kiflit ízlés szerint karikázzuk fel. Egy sütőformát kenjünk ki vastagon vajjal.

A tejszínt és a tejet melegítsük össze, majd a kiflikarikák felét 1-2 percig áztassuk benne, hogy kicsit  megszívja magát. Ezután szűrőkanállal szedjük ki és egyenletesen terítsük el a kivajazott sütőformában. 

Ezután kanalazzuk rá a lekvárt, (én szilvalekvárt tettem rá, de ízlés szerint bármilyen lekvárt használhatunk)  majd egyenletesen simítsuk el. 

A darált mákot keverjük össze ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, és a mazsolával. Ezután a mákos keverékkel szórjuk meg a lekvár tetejét. 

A maradék kiflikarikákat szintén áztassuk meg a tejszínes keverékbe, majd fedjük be vele a mákos réteget.

A tojások sárgáját keverjük habosra 1 ek cukorral, majd keverjük hozzá a maradék tejszínes-tejes keveréket. Ezután óvatosan öntsük rá a kifli tetejére, majd hagyjuk pár percig állni, hogy a kifli magába szívja.

A tojások fehérjét egy evőkanál kristálycukorral verjük kemény hab, majd felhasználásig tegyük be a hűtőbe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük még a kifli szép színt kap.
Ekkor vegyük ki a sütőből, majd simítsuk rá egyenletesen a keményre felvert tojáshabot. Ezután tegyük vissza a sütőbe, majd mérsékeljük a hőfokot és 15-20 perc alatt szárítsuk meg a habot a tetején.

Tálaláskor ízlés szerint  vágjuk fel, majd langyosan kínáljuk.

6 megjegyzés:

  1. Ilyen formán még nem sütöttem, nagyon guszta! Remélem a sok mák tényleg szerencsét hoz majd. Én a lencsében bízok! :o) Boldog új Évet!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a mákos gubát, ki kellene próbálni ezt a variációt is...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki ez a mákos guba...ezer év is eltelt mióta utoljára ettem :) ...egyszer ki fogom próbálni!! Nálunk nincs hagyománya sem a lencsének, sem a máknak...de sosem lehet tudni...:)

    VálaszTörlés
  4. Finom lehet! Maradt kalácsom bőven, azt hiszem kipróbálom :-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lehetett, szép a hab a tetején :)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    Így elkészítve sokkal szaftosabb mint a hagyományos mákos guba. Ezután mindig így fogom csinálni, sőt legközelebb darált dióval is kipróbálom.

    VálaszTörlés