2012. december 18., kedd

Fahéjas almakrémleves.



A sok sütemény recept után, ma egy krémlevest szeretnék ajánlani karácsonyra. Pár szem almából, némi fűszerezéssel és egy kevés tejszínnel, igazán finom-krémes levest tudunk az ünnepi asztalra varázsolni. Az elkészítése nem tart fél óránál tovább, arról nem is beszélve, hogy semmi extra hozzávalót nem tartalmaz. Alma és fűszerek pedig gondolom mindig fellelhetőek a kamrában. Amennyiben a karácsonyi asztalra szánjuk ezt a krémlevest, akkor süthetünk mellé leveles tésztából kiszúrt, mákkal és mandulával megszórt, kis fenyőfákat. Ízlés szerint megkoronázhatjuk még a poharakba mert levest tálalás előtt tejszínhabbal is.







Hozzávalók:


4 db alma
1/2 citrom leve
reszelt citromhéj
cukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs vaníliás pudingpor
2 dl főzőtejszín
őrölt fahéj
csipet őrölt gyömbér
3-4 db szegfűszeg
1 l víz



Az almákat hámozzuk meg, majd a magházukat eltávolítva vágjuk fel kisebb darabokra.
Tegyük bele egy edénybe, öntsük fel a vízzel, nyomjuk bele a citrom levét, reszeljük hozzá a citromhéját, majd ízlés szerint ízesítsük a cukorral, és a fűszerekkel.
Ezután főzzük addig még az alma megpuhul, majd a tűzről levéve botmixerrel pépesítsük.

A vaníliás pudingport keverjük simára a tejszínnel, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a levesbe. Ezután kevergetve forraljuk ki, és főzzük még 1-2 percig. 

Tálalás előtt hűtsük langyosra, majd merjük poharakba. A tetejét szórjuk meg egy csipet őrölt fahéjjal. Ízlés szerint tejszínhabot is kínálhatunk hozzá. 

Én leveles tésztából kis fenyőfákat szúrtam ki, majd lekentem tojással és megszórtam mákkal, és mandulaforgáccsal. Ezután pár perc alatt szép pirosra sütöttem.

A krémes-fűszeres levest poharakba merve, a ropogós leves tésztával tálaltam.


9 megjegyzés:

  1. Finom leves lehet :) Nálunk főleg az én és kisebbik fiam kedvence lenne :)

    VálaszTörlés
  2. Neked is kellemes ünnepeket. Öröm körbenézni az oldaladon, mindig találok valami jó dolgot :) Megéri ide is feltöltened receptet, hátha :) sok szerencsét

    VálaszTörlés
  3. Hangulatos, ünnepélyes, igazi karácsonyi ízvilág és mégis új. Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon baba a tálkád, még kanálka is van hozzá. Gusztán lehet így tálalni bármilyen krémlevest. Az almás pont téli nyalánkság! Gizikém, Nagyon Boldog Karácsonyt Kívánok Neked és családodnak!!!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!

    Ez a leves példa arra, hogy egyszerű és olcsó hozzávalókból is lehet ünnepi fogást varázsolni.

    VálaszTörlés
  6. kedves Gizi,
    nalunk nem lehet pudingport kapni, mit ajanlanal helyette? annyira megkivantam ezt a levest, hogy nem akarok mast kesziteni mostmar :)
    vanilias cukor van, vanilia esszencia is, de pudingpor nincs :(

    koszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves cozumel!
      A pudingpor helyett a tejszínt keverd simára egy kisebb evőkanál liszttel, majd állandó keverés mellett csorgassad bele a levesbe. Ezután kevergetve pár percig főzzed. Így is szépen be fog sűrűsödni a leves. Esetleg tehetsz hozzá több vaníliás cukrot, vagy aromát. :)

      Törlés
  7. kedves Gizi, koszonom a valaszt! :)

    VálaszTörlés