2012. december 12., szerda

Vanílai szelet.



 A karácsonyi krémes sütemények között ez a vanília szelet valóban nagyon krémes. Még kezdő háziasszonyként kezdtem el sütni, így aztán a krém még lisztes-tejes főzött krémmel készült.(Mostanság inkább pudingos krémmel készülnek a sütemények, pedig a régi jól bevált lisztes-tejes főzött krémmel sokkal finomabbak. Az elkészítése pedig még több időt sem vesz igénybe.)  A vaníliás cukorral való ízesítésnek köszönhetően pedig egy könnyű, vanília ízű krémet kaptam. A tésztának volt hogy csak egy sima kakaós piskótát sütöttem, de ünnepi alkalmakkor mint most is, kerül  bele dió is. A krémre csokoládéforgácsot szórtam, de akár olvasztott csokoládéval is leönthetjük, úgy aztán a sütemény még ellenállhatatlanabb. Hideg helyen pár napig friss marad, már ha marad belőle.







Tészta hozzávalói 22 x 32 cm-es tepsihez:


5 db tojás
15 dkg liszt
10 dkg darált dió
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 ek forró víz
1/2 cs sütőpor


A keverőtálba tegyük bele az egész tojásokat, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd robotgéppel keverjük jó habosra.(legalább háromszorosára habosodjon fel)
Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk bele a forró vizet, majd keverjük még  1-2 percig.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk rá a cukros-tojásos habra. Ezután kanalazzuk rá a darált diót is.
Végül fakanállal, óvatosan keverjük össze a masszát.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük készre. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát, majd kenjük meg a krémmel.


Krém hozzávalói:

4 dl tej
3 púpozott ek liszt
20 dkg porcukor
3 cs vaníliás cukor
20 dkg margarin

tetejére csokoládéforgács


A lisztet és egy csomag vaníliás cukrot keverjük simára egy kevés tejjel. A maradék tejet melegítsük fel, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a lisztes keveréket. Ezután pár perc alatt főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen.

A margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt, lisztes masszát. (addig keverjük, hogy jó habos krémet kapjunk)

A teljesen kihűlt tészta tetejére egyenletesen kenjük rá a vaníliás krémet, majd ízlés szerint szórjuk meg csokoládéforgáccsal ( v. öntsük le olvasztott csokoládéval).
Ezután hűvös helyen hagyjuk pár órát állni, hogy a krém teljesen megdermedjen és szépen feltudjuk szeletelni.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt.


3 megjegyzés:

  1. Gizike, alig hogy kinyitottam a gépemet észre vettem a finom sütemény szeleteket...imádom a diós, krémes szeletet. Valami fantasztikusan sikerült neked! Csodás a fotóid, is ugyszintén, és kimondottan profi készités, amire még gyerek koromra emlékszem itt egy Magyar cukrászdában készitettek! Puszillak

    A szemem már szépen gyógyul, és kezdek jobban is látni. Az orvos mondta hogy csak vigyázzak, ne erőltessem meg sokáig...amit én saját magam is észre veszem mikor már kellemetlen irni sokat! Köszi a kedves leveledet, és válaszolni fogok hamarosan!

    VálaszTörlés
  2. Istenien néz ki, csupa krém, imádjuk az ilyeneket:) Nagyon tetszik a diós tészta ezzel a krémmel, tuti kipróbálom:)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon szépek lettek a sütijeid és garantálom, hogy isteni finom, mert ilyet én is szoktam sütni...:)

    VálaszTörlés