2012. szeptember 16., vasárnap

Fügés frangipane.



Néhány szem füge árválkodott a gyümölcsöskosárba, és mivel ezeket még Horvátországból hoztuk magunkkal, így már nem szerettem volna tovább tartogatni. Hétvége lévén, meg hogy nincs olyan nagy meleg, hogy ne esne jól a sütő melege, gyorsan összedobtam ezt a finom süteményt. Először tortaformába szerettem volna megsütni, csak éppen a tészta mennyisége az egyik formához kevés, a másokhoz pedig soknak bizonyult, így végül is erre a szögletes sütőformára esett a választásom. A tésztája egy vajas, omlós tészta, melybe még egy kanál rumot is belecsempésztem.(bizton állítom, hogy a rum igen jót tett  ennek az amúgy is remek tésztának) A tölteléket cukor helyett mézzel ízesítettem, de ízlés szerint cukorral is ízesíthetjük. Sütés után pedig egy omlós tésztát kaptam, finom, szaftos mandulás töltelékkel, melyhez nagyon jól illet a tetejére pakolt füge. Füge helyett pedig, ízlés szerint másmilyen gyümölccsel is megsüthető ez a sütemény. Persze azért aki teheti, az a fügés változatot se hagyja ki, mert nagyon finom.







Tészta hozzávalói 25x10x7 cm-es sütőformához:

20 dkg liszt
6 dkg porcukor
12 dkg vaj
1 db tojás
1 ek rum
csipet só
1 cs vaníliás cukor
1/4 tk sütőpor


Tegyük a lisztet, a porcukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot, és a hideg vajat egy keverőtálba, majd robotgéppel kezdjük el morzsalékosra keverni. (én a lisztet kb. 30 percre betettem a fagyasztóba, mielőtt összekevertem a többi hozzávalóval, hogy jól lehűljön, mert így sokkal omlósabb lesz sütés után a tészta)

Amikor már jó morzsalékos, keverés közben adjuk hozzá az egész tojást, és a rumot, majd pár pillanatig keverjük tovább. 

Ezután borítsuk ki lisztezett felületre, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be kb. 1 órára a hűtőbe.


Töltelék hozzávalói:

10 dkg vaj
12 dkg méz
10 dkg őrölt mandula
2 db tojás
5 dkg sűrű krémes tejszín
1 tk vaníliaaroma
1 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek liszt)
kb. 14-15 db érett füge


Tegyük egy tálba a mézet, a lágy vajat, a vaníliaaromát, és a sűrű krémes tejszínt, majd kézi habverővel keverjük simára.
Ezután egyesével keverjük hozzá az egész tojásokat, majd az őrölt mandulát, végül pedig a vaníliás pudingport (v. a lisztet)

A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen  nyújtsuk ki, és béleljük ki vele az előzőleg vajjal kikent, és liszttel megszórt formát.
Ezután öntsük bele az alaposan összekevert mézes-mandulás tölteléket.

A fügéket vágjuk félbe, majd rakjuk ki vele a töltelék tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon süssük 50-55 percig.(tűpróbáig) (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem)

A sütőből kivéve kenjük le a tetejét olvasztott mézzel, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel és úgy kínáljuk.



12 megjegyzés:

  1. Hmmm... ez mennyei lehet! Ráadásul a fotó is nagyon szép! :)

    VálaszTörlés
  2. Ez csodaguszta! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom torta, igazi különlegesség. Milyen más gyümölccsel süthető még szerinted?

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta a tortád! Nekünk az idén sajnos nem volt fügénk, kifagyott, hiányzik is.Biztos finom más gyümölccsel is!

    VálaszTörlés
  5. Imádom a fügét,hoztam is egy-két üveg fügelekvárt az olaszoktól.Sajnos nálunk a boltokban, csak az aszalt változattal találkoztam még eddig.Biztos finom lenne azzal is:)

    VálaszTörlés
  6. De jól néz ki! Pont elfogyott a fügénk, mert munkatársam vagy fél kg-t hozott :) Na de majd legközelebb :))

    VálaszTörlés
  7. Már hetek óta készülök valami fügés dolgot sütni, de csak olyan nagyon drága nálunk a friss füge, és méghozzá olyan kicsi kis adag van benne, hogy épp csak kostolónak felelne meg...de viszont a száraz füge sokkal olcsóbb. Különben, most ápolgatom a pici kis füge fát amit a lányomnak ültettem el. Talán pár éve mulva fog teremni egy kis mértékü.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    Kriszti!
    Szerintem szederrel, szilvával, sárgabarackkal is meglehet sütni.

    Elisabet!
    Áztassad be az aszalt fügét pl. vaníliás cukros vízbe, vagy fehérborba, hogy megpuhuljon, és már teheted is a tetejére.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Gizi, ez a füges süti nagyon, de nagyon finom. Mar többször elkeszitettem mivel van egy szep közepmeretü fügefank. Sajnos ma kitoltam önmagammal. Kifelejtettem a töltelekböl a tojasokat. El tudod kebzelni mi van a sütö aljan?? a kifojt zsiradek. A vendegek meg nehany ora mulva erkeznek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Margareta, nagyon sajnálom hogy hiba csúszott be a sütemény elkészítésénél, de ha már a sütőben van, akkor nem is lehet még javítani sem rajta. Sajnálom!!!Lehet nem fogod elhinni, de én tegnap körtés pitét sütöttem, és sok lett a massza, így gondoltam egy pici formába teszem, és irány a sütő..... csakis egy gond volt vele, hogy nem volt alatta tészta. Az összes kifolyt a formából mire észre vettem.... a sütőt nem győztem sikálni, mert jól ráégett, és az égett szagról már nem is beszélek. Így teljes mértékben megértelek, és együtt érzek Veled.

      Törlés