2012. szeptember 18., kedd

Céklás humusz.



Szépen, lassan, beleléptünk az őszbe, és ezzel együtt megjelennek az étrendünkben az őszi gyümölcsök és zöldségfélék. Egyik nagy kedvencem ezek közül a cékla, melyet egy-két évtizeddel ezelőtt csupán csak salátaként tudtam elképzelni, és elkészíteni. Azóta viszont sokat változott a világ, és vele együtt az én étkezési szokásaim is. Saláta mellett, szívesen készítek különböző céklás leveseket, süteményeket, és lehet hogy sokak számára elképzelhetetlen, de tortát is. (céklás receptek itt megtalálhatóak) Most egy céklás humuszra esett a választásom, és mondhatom nem csalódtam a receptben, mert valóban nagyon finom. A főtt cékla, és a csicseriborsó keveréke, citrommal és köménymaggal ízesítve, majd tejföllel (v. joghurttal meglocsolva) igazi ínyencség. Egy-két szelet pirítóssal, rozskenyérrel, vagy éppen frissen kisült, illatozó péksüteménnyel, igazán kiadós, és remek vacsorát tálalhatunk fel.






Hozzávalók 3-4 adaghoz:

2 db cékla
1 db konzerv csicseriborsó
1 citrom leve
1tk őrölt római kömény
1-2 tk pörkölt egész római kömény
tejföl (v. joghurt)
só (ízlés szerint)
őrölt fehérbors(ízlés szerint)


Az egész római köményt egy teflon serpenyőben, állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pirítsuk meg. Ezután öntsük egy tányérra, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A céklát főzzük puhára, majd szűrjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután hámozzuk meg, majd vágjuk nagyobb darabokra.

A csicseriborsó levét szűrjük le, majd a céklával, a citromlével, az őrölt római köménnyel, és ízlés szerint sóval, és őrölt borssal együtt botmixerrel pépesítsük.
Ezután hagyjuk egy rövid ideig állni, hogy az ízek jól összeérjenek

Tálalás előtt a céklás humusz tetejét szórjuk meg a pörkölt római köménnyel, mentalevéllel, és ízlés szerint kanalazzuk rá tejfölt, vagy joghurtot. Kínáljunk hozzá ízlés szerint kenyeret, vagy péksüteményt.


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 140 kcal

Fehérje: 6 g

Zsír: 5 g

Szénhidrát: 18 g


2 megjegyzés: