2012. szeptember 30., vasárnap

Fügeízű panna cotta.



 Folytatódik a fügés hétvége, és a tegnapi "fügés-sajtos hússzelet" után, fügés ízesítésű panna cottát készítettem és desszertként kínáltam. Mivel továbbra is csak aszalt füge áll a rendelkezésemre, így azt néhány héttel ezelőtt mézes brandy-vel öntöttem fel, és érleltem. Mostanra nagyon finom íze lett a fügének, és a brandy-re sem panaszkodhatom. Egy kicsit elkanyarodtam a panna cottától, de most visszatérek rá, hogy miért is csak fügés ízesítésről beszélhetek. Füge egyáltalán nincs benne, csakis szárított, és őrölt fügefalevél. Mielőtt bárki is azt gondolná hogy megőrültem, elmondom hogyan is készült. Nem olyan régen a TV-Paprika egyik adásában láttam a szárított fügefalevéllel való ízesítését a panna cottának. Nagyon kíváncsi lettem, hogy valóban füge íze lesz-e, ezért rögtön szedtem pár levelet, majd néhány nap alatt megszárítottam. Ezután kávédarálón ledaráltam, és már kezdődhetett is a desszert készítése. A végeredmény pedig egy nagyon finom füge ízű panna cotta lett. Már a megszáradt fügelevelek is igen intenzív füge illatot árasztanak, így már szárad is a következő néhány levél, mellyel majd füge hiányában ízesíteni fogom a süteményeket. Tálaláskor pedig az előzőleg brandy-ben áztatott fügével kínáltam. Bevallom először kicsit kétkedve fogadtam, hogy a szárított fügefalevél alkalmas legyen ízesítésre, de mostanra a kétségeim teljesen elszálltak, és minden újdonságot kedvelő háziasszonynak bátran merem ajánlani.






Hozzávalók 6 db formához:


4 dl tejszín
3 dl tej
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek kristálycukor
3 db szárított, őrölt fügefalevél
20 g zselatin (por)


A szárított fügefaleveleket kávédarálóval, (v. aprítóval) őröljük meg.

A tejszínt és a tejet melegítsük fel, majd keverjük hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és az őrölt fügefalevelet. Ezután forraljuk fel,  majd a hőfokot mérsékelve, pár percig, kevergetve főzzük.

Pár perc után egy szitán szűrjük át, hogy a őrölt levél ne kerüljön bele, csakis az íze. (én kétszer egymás után átszűrtem)

Az átszűrt tejszínes-tejes keveréket azután tegyük vissza a tűzre, majd forraljuk fel. Amikor elkezd forrni, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett keverjük bele a porzselatint. Addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és sima állagú lesz.(én amikor már teljesen feloldódott a zselatin, megint átszűrtem, hogy teljesen sima állagú legyen)

Még forrón öntsük bele a formákba, majd szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy teljesen megdermedjen.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd pár pillanatra mártsuk bele a formát forró vízbe, ezután pedig fordítsuk rá a tányérra.

Frissen szedett, vagy brandy-ben áztatott aszalt fügével kínáljuk.


5 megjegyzés:

  1. Érdekes íze lehet, a szárított fügefa levél is nagyon jó ötlet, még nem is hallottam róla. Ti aztán tobzódtok a fügében, irígykedem is kicsit:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon rákattantál a fügére. Korábban finom főétel, most meg ez a desszert..Jól kínálja magát! :o)

    VálaszTörlés
  3. Milyen exotikus desszertet készitettél Gizike! Nálunk még ilyesmiféle panna cotta nem készült, nagyon ötletes a száritott füge falevéllel. Guszta, és finom. Na, akkor most megszáritjam a füge falevelet, és le morzsitjam! Éppen egy pár hónapja ültettem egy aranyos pici kis füge fát a lányoméknak, és már is olyan szépen nő...a levelei gyönyörü egészségesek!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    Nagyon érdekes, de valóban teljesen olyan íze van a szárított levélnek, mint a fügének. Annál már csak az illata finomabb, fügeillatú. Nekünk nagyon ízlett, és ha tehetitek feltétlen próbáljátok ki.

    Elisabeth, néhány levélkét szárítsál meg, és megérzed milyen finom már az illata is. Jövőre már biztosan teremni fog a fügefa, és majd hozod nekünk a remek fügés recepteket.

    VálaszTörlés