2012. július 16., hétfő

Töltött cukkini virág tempura tésztában, remulád mártással.



  Tavaly több helyen is találkoztam a töltött cukkini virággal, és akkor elhatároztam hogy én is elkészítem, és megkóstolom, milyen is lehet. Aztán olyan kevés virágot hozott a cukkini, hogy sajnáltam leszedni, és megfosztani magamat a zsenge terméstől. Idén viszont tele a cukkini bokor virággal is, és terméssel is, így gondoltam feláldozok néhány virágot. Először úgy gondoltam, hogy a virágokat beleforgatom a tempura tésztába és kisütöm, de aztán gondoltam egyet és megtöltöttem egy finom sajtos-túrós töltelékkel. Nem mondom, hogy egyszerű feladat volt a gyenge kis virágokat megtölteni, de a végeredmény kárpótolt a kis szöszmötölésért. A megtöltött virágokat snidlinggel átkötöttem, hogy sütés közben a töltelék nehogy kifolyjon. Ezután beleforgattam a tésztába, majd bő forró olajba pillanatok alatt szép aranybarnára sütöttem. Végül pedig remulád mártással tálaltam, mely nagyon jól illett a töltött virágokhoz.






Tempura tészta hozzávalói:

1 db tojássárgája
csipet só
3-4 ek liszt
jéghideg szénsavas ásványvíz


Töltött cukkini virág hozzávalói:


8 db cukkini virág
5 dkg túró
2-3 dkg sajt
1 tk tejföl
őrölt bors
bő olaj a sütéshez


A tojássárgáját és a sót villával keverjük össze. Ezután öntsünk hozzá egy kevés ásványvizet, majd kanalazzuk hozzá a lisztet. Kézi habverővel keverjük simára, majd öntsünk hozzá még annyi ásványvizet, hogy egy hígabb palacsintatésztát kapjunk.

A túrót keverjük össze a kisebb kockákra felvágott sajttal, sóval, őrölt borssal, és a tejföllel. 
Ezután óvatosan töltsük bele a cukkini virágokba, majd snidlinggel kössük át, nehogy sütés közben kifolyjon a töltelék. 

A megtöltött virágokat először forgassuk bele lisztbe, majd a tempura tésztába. 
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, hogy jó forró legyen, majd óvatosan helyezzük bele a tésztába forgatott virágokat. Ezután süssük szép aranybarnára, majd szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. (én egyesével sütöttem ki a virágokat, csak pár percig tartott az egész művelet)


Remulád mártás hozzávalói:

2 ek majonéz
2 dl tejföl
1 tk magos dijoni mustár
1 kisebb fokhagymagerezd
1 db kovászos uborka (v. csemege)
őrölt fehérbors
snidling
petrezselyemzöld
1 tk cukor (v. édesítőszer)


Keverjük simára a majonézt, a tejfölt, ízlés szerint sót, őrölt borsot és a cukrot, majd adjuk hozzá az apróra felvágott petrezselyemzöldet, és a snidlinget. Ezután reszeljük bele a fokhagymát, és tegyük bele az apróra összevágott kovászos uborkát.(v. csemege uborkát) Keverjük alaposan össze, majd tegyük be a hűtőbe egy rövid időre, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálaláskor a ropogósra sült töltött cukkini virágokat a remulád mártással kínáljuk.


10 megjegyzés:

  1. Ez aztán extra, én nem biztos, hogy meg tudnám enni, de nagyon ötletes!

    VálaszTörlés
  2. Most megennék vacsorára egy csokorral,így betöltve különösen finom lehetett!!!

    VálaszTörlés
  3. Az előbb az egyik blogon a botanikai ismereteimmel volt baj, most a gasztronómiaival. Fogalmam se volt, mi az a tempura tészta és a remulád mártás, a cukkinit értettem:)Az alapanyagokból úgy látom szeretném:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehet, bevállalnám, kiváncsi vagyok az ízére :)

    VálaszTörlés
  5. Valami mennyei lehet, minden összetevőjét szeretem, bár cukkinivirágot még nem ettem, szívesen megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  6. Remek ötlet! Odavagyok a japán konyháért, de mindig halogatom a kipróbálást, mert olyan bonyolult az összes ételük (na meg az extra hozzávalók is drágák). De ez a tempura olyan jól néz ki, hogy bevállalnám! :)

    VálaszTörlés
  7. Én sem ettem még...Mivel sajnos nincs konyhakertem, mostanában nem is fogok, hacsak valamelyik ismerősömhöz be nem térek virágokért. Minden esetre nagyon érdekes és izgalmas recept!

    VálaszTörlés
  8. Gizike, én teljesen el látom ügyességedet minden féle ujdonságokkal...ez a töltött zukkini virág bimbó nagyon kényes, és sajnos nálunk itt nehezen jutunk hozzá, csak is az organikus piacban kapható, és nagyon drága, még hozzá. A mult nyáron talán egy két bimbót találtam a lányom kertjében, nem is volt érdemes babrálni vele.

    A recepted isteni finom a töltéssel, csak egy amire kell hogy ügyelni, le kell rázni az excess, vagyis az extra tempurát, hogy fel mutatkozzon a virág kinézzete. Nekem nincs saját fotóm, de nézd meg kérlek ezen a blogon hogy van készitve. Ez a titka...a virágnak mutatnia szükséges! Remélem nem sértettelek meg ezzel. A remulád mártást imádom, és azt is nagyon gusztán készitetted!

    http://allthingsnice.typepad.com/tastebuddies/2008/08/test-test.html/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth köszönöm, hogy belinkelted ezt a blogot. Megnéztem, és csodálatos ahogyan készíti, na meg a látványa az elkészült virágnak. Én mielőtt a tésztába mártottam volna a virágokat, még lisztbe is megforgattam, és sajnos ez volt a hiba. Mivel a lisztezést minden virágnál megcsináltam, így már nem tudtam mit tenni, persze hogy ragadt rá a tészta. Remélem még tudok leszedni virágokat, és újrapróbálkozom.:)

      Törlés
  9. Mindenkinek köszönöm a hozzászólást!!
    Tavaly láttam a töltött cukkinivirágot valamelyik újságban (már nem emlékszem, hogy hol) akkor viszont nagyon kevés volt a virág, így sajnáltam feláldozni, de most sikerült és nem bántam meg. A virág ízét én nem éreztem külön ki. Inkább a töltelék és a tészta íze érződött. A mártás viszont nagyon finom volt, akár sült húsok mellé is kitűnő.

    VálaszTörlés