2012. március 22., csütörtök

Vegetáriánus pite.




A mai ebédemből megint kimaradt a hús, de ez az egytálétel olyan finom volt, hogy nem is hiányzott. Azért azt nem mondom, hogy ezentúl vegetáriánus leszek, de valahogy egyre gyakrabban készítek hasonló zöldséges ételeket. A receptet a GoodFood magazinba találtam, és igaz a hozzávalókon egy kicsit változtattam, mert én nem tettem bele brokkolit, mivel éppen nem volt itthon, így lecseréltem sárgarépára. Viszont a továbbiakban a recept szerint készült, és a sok zöldség a sajtos-fűszeres szósznak köszönhetően nagyon finom volt. Mivel nincs tészta alapja, így szerintem ez nem is pite, de mivel ennél megfelelőbb elnevezés nem jutott eszembe, így megmaradtam a magazinban olvasott titulusnál. Egy biztos, akár pite, akár nem, nagyon finom és laktató. Mindenkinek bátran merem ajánlani, nemcsak vegetáriánusoknak.





Hozzávalók:

2.5 dkg vaj
2,5 dkg liszt
3 dl tej
15 dkg sajt
2-3 db krumpli
1 kisebb karfiol
2 db sárgarépa
10 dkg zöldborsó
1/2 lilahagyma
őrölt bors


A karfiolt rózsáira szedni, majd enyhén sós vízbe félpuhára főzni.
A sárgarépát megpucolni, majd vékonyra felkarikázni. Ezután enyhén sós vízbe a zöldborsóval együtt, szintén félpuhára főzni.
A krumplit héjastól megfőzni, majd teljesen kihűteni, és végül vékonyra felkarikázni.

Egy serpenyőbe felolvasztani a vajat, majd hozzáadni a lisztet és kb. 1 percig kevergetve pirítani.
Ezután állandó keverés mellett hozzáadni a tejet. Addig keverni hogy teljesen csomómentes legyen. Amikor már krémes állagú, akkor levenni a tűzről, majd hozzákeverni kb. 10 dkg reszelt sajtot. Keverés közben ízlés szerint sózni, és megszórni őrölt borssal.

Ezután egy tálba beletenni az előfőzött zöldségeket,  a lekarikázott krumpli felét, az apróra felvágott lilahagymát,  majd ráönteni a sajtos szószt és óvatosan összekeverni.

Egy jénaitálba, vagy tepsibe beleönteni a a zöldséges-szószos keveréket, majd a maradék krumplikarikákkal befedni a tetejét. 
Ezután megszórni a maradék reszelt sajttal.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten 20-25 percig sütni, hogy szép aranyszínű, ropogós legyen.

A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd tálalni.

17 megjegyzés:

  1. Ezt a kiscsaládom rakottasnak nevezte el ugyanis egy sor füstölt kolbászt is rendeltek bele.Mennyei.Nekem kolbásznélkül is isteni.

    VálaszTörlés
  2. Hú ez a kaja nagyon ott van! Ez igazán nekem való...csak nyelek hatalmasakat és mentem arra az időre ha meg tudom sütni ;)

    VálaszTörlés
  3. Én is csatlakozom:) Isteni, odavagyok az ilyen zöldséges ételekért, bármi legyen is a neve:)

    VálaszTörlés
  4. Csupa remek belevaló! Csurog a nyálam!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lehetett! Vagyok úgy én is hogy nem hiányzik egyáltalán a hús,bár előfordult már olyan is mikor pedig nagyon ehetnékem volt valami húsfélét ! Most ezt szívesen elfogadnám , nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  6. Huhh ez nagyon kis gusztusos!!!
    Biztosan szuper :)

    VálaszTörlés
  7. Csodás! Szeretem az ilyen zöldséges szószos ételeket, nálunk is gyakran kimarad a hús az ételből:) Valahogy nem érzem igényét, hogy mindig az legyen. Na persze életem párja ezt nem mindig osztja...:)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon gusztusos Gizi, tetszik , szép színes és biztos finom. Jó, hogy tartasz húsmentes napokat is!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon klassz, nálam a brokkoli tuti belekerült volna, a borsó meg ki...:)

    VálaszTörlés
  10. Zöldséges étel bármikor jöhet! Azt hittem először a kicsi képet nézve, hogy tészta van alatta-felette, de mikor megnagyítottam, akkor látom, hogy burgonya. Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  11. Az indiai konyha használ olyan isteni fűszereket a zöldséges egytál-ételeikhez, hogy észre sem veszed a hús hiányát, mégis kielégíti az ember ízlelő bimbóit az ízvilága! Te is teljes-értékű finomságot készítettél el- ragyogóan. Micsoda pompás színe van!

    VálaszTörlés
  12. Hát bizony ehhez a fantasztikus finom zöldséges ételhez nem hiányzik a hus egyáltalán, és nagyon is laktatós. A karfiol mellé, nem is hiányzik a brokkoli, a sárgarépa meg ad hozzá pompás szinet, és izet. Azt hittem hogy a tetején valami pogácsa féle van, amit nálunk szoktak rá tenni, de észre vettem hogy gyönyörö, ragyogó arany szinü krumpli, sajtal! Az én nyálam is csorok, hidd el, Gizike!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon köszönöm mindenkinek, de ne haragudjatok, most nincs lelkierőm mindenkinek külön válaszolni. Nagyon finom volt, és szerintem bármilyen zöldséggel elkészíthető. Én még biztosan többször elkészítem, főleg ha már lesznek friss, idei zöldségek.

    VálaszTörlés
  14. En is elkészitettem, és még plussz brokkolit is tettem hozzá.
    A szósz féleséget úgy készitettem el, hogy a
    2 nagy hagymát apróra piritottam, 2 gerezd fokhagymával,
    borssal, vajjal, szerecsendióval, ételizesitövel sóztam, és fözö tejszinnel felengedtem, és a reszelt sajtot bele kavargattam a forró szószba.
    Jénaiba tettem a brokkolit, karfiolt,sárgarépát,szeletelt 3 db.krumplit, borsót.
    A szósszal meglocsoltam az egészet, és még a tetejét tele szórtam reszelt sajtal.30 percig sütöttem 180 C-on. Nagyon finom lett.
    Ezt a zöldséges sütést, bármilyen zöldséggel lehet variállni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy Te is elkészítetted,és köszönöm hogy megosztottad velem is hogyan készítetted el hozzá a szószt. Nagyon finom lehetett, egyet értek veled, jönnek a friss zsenge zöldségek, így kedvünkre variálhatjuk.

      Törlés