2012. március 31., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Medvehagymás-kukoricalisztes-kolbászos muffin.



A hétvégi receptajánló most az éppen aktuális medvehagymához igazodik. Nagy kedvenceim a medvehagymával készült  ételek, (receptek itt megtalálhatóak)  igaz bevallom pár évvel ezelőtt, még fogalmam nem volt hogy létezik ez a növény. (gondolom azért ezzel nem vagyok egyedül) Volt idő amikor sokat hallottam róla, de mivel a mi környékünkön nem terem, így csak vágyakoztam utána, és bizakodtam hátha egyszer majd sikerül beszereznem. Aztán a zöldségesnek köszönhetően megoldódott ez a probléma, mivel Ő is nagy rajongója a medvehagymának. Így mindent megtett annak érdekében, hogy ne kelljen tovább nélkülöznünk. Elmondhatom, hogy évek óta már nem gond, mert az első levelek megjelenésétől, az utolsóig naponta gond nélkül beszerezhető a medvehagyma. Gondolom azok akiknek a környékén megterem, most ezt kihasználva saját kezűleg gyűjtögetik be a hétvégén, és a bőségesen megszedett levelekből gyorsan valami finomságot is szeretnének készíteni, a friss levegőn eltöltött kirándulás után. Ez a muffin recept pedig gyorsan elkészül, medvehagymát is tartalmaz, és még nagyon finom is. Én most kukoricaliszttel sütöttem meg, de sima búzaliszttel is ugyanilyen finom muffint fogunk kapni, így bátran merem ajánlani mindenkinek.






Hozzávalók 12 db muffinhoz:

20 dkg kukoricaliszt (v. búzaliszt)
15-20 dkg füstölt kolbász
1 csokor medvehagyma
1 dl olaj
2 db tojás
2 dl tejszín
2 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
őrölt bors
sajt




A medvehagymát apróra felvágni. A kolbászt lekarikázni, majd kisebb kockákra felvágni.

Egy tálba beletenni a lisztet, hozzáadni a sót, az őrölt borsot, a sütőport, a szódabikarbónát és fakanállal jól összekeverni.

Egy másik tálba beleütni a tojásokat, majd hozzáadni a tejszínt, az olajat és kézi habverővel simára keverni.

Ezután a száraz anyagokhoz hozzáönteni a tojásos keveréket, majd fakanállal kissé összekeverni. Ezután hozzáadni az apróra felvágott medvehagymát, és a füstölt kolbászt, majd alaposan összekeverni.

A muffin formát papírral kibélelni (v. a szilikonos formákkal) majd belekanalazni a masszát. Ezután a tészta tetejét megszórni reszelt sajttal.

Előmelegített sütőbe tenni, és közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, kicsit hűlni hagyni, majd a formából kiszedni, rácsra tenni, és teljesen kihűteni.

A kihűlt muffinokat tálalhatjuk akár egy könnyű leves mellé  második fogásként is.

19 megjegyzés:

  1. Egy harapásban egy komplett reggeli! Nagyon szuper! Gondolom milyen finom, pikáns lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti valóban így van, egy pohár teával reggelire is eltudnám képzelni. Nagyon finom, bátran merem ajánlani.:)

      Törlés
  2. Valami mesés lehet!Ötletes, még sosem etten sós muffint!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, köszönöm!! Én nagyon szeretem a sós muffinokat és a receptek között többet is találsz. Pl. lazac mellé is készítettem már, mennyei finom volt együtt.:)

      Törlés
  3. KEll nekem is medvehagyma:) Isteniek ezek a kis muffinok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, a magot már beszerezted, gyorsan ültessed el, hogy jövőre már neked is teremjen. Felétek sem lehet találkozni a medvehagymával?? A muffint pedig megsütheted akár újhagymával is, úgy is nagyon finom.

      Törlés
  4. Hogy mennyire kívánatosak ezek a muffinok! Holnapra én is valami sós finomsággal tele muffint tervezek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, köszönöm!! Imádom a sós muffint, majd megyek leselkedni hozzá.:))

      Törlés
  5. Ragyogó ötlet ez a medvehagymás muffin. Nálunk is van a kertben, de a feleségem a lányunknak adta mindet, úgy hogy ma az Auchenben vettem egy tasakkal. Még nem döntöttem el, hogy mihez használom fel. Egy hideg tálhoz már adtam egy levélkét.
    No de! Egy játékhoz szeretnélek invítálni, melyben húsvéti ételeket, menűsorokat kell ajánlani. Nagyon kíváncsi vagyok az ajánlatodra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hobbychef, köszönöm. Nekem sajnos nincs a kertembe, így én is kénytelen vagyok a zöldségesnél megvenni. Nagyon sokféle ételt lehet belőle készíteni én nagyon szeretem.
      Köszönöm a játékra invitálást, de kicsit lentebb már betettem a húsvéti ajánlataimat. Viszont hétfőtől csakis húsvéti recepteket osztok meg a látogatókkal, remélem Neked is tetszenek majd.

      Törlés
  6. Jól néz ki, és nagyon finom lehet már a hozzávalók alapján is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, köszönöm. Nagyon finom, és búzaliszttel is megsüthető. Viszont kukoricaliszttel nekem jobban ízlik.

      Törlés
  7. Az elmúlt évben voltunk a dégi kastélyban. Ott aztán volt medve hagyna! Hihetetlen mennyiségben. A parkban mindenütt a fák alatt medve hagyma. Nálunk eddig nem lehetett kapni, de most mit láttam a piacon? Megjelent nálunk is! Finom ételeket lehet készíteni vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még nem jártam olyan helyen ahol megterem, de úgy hallottam, mint ahogy Te mondod, hogy eszméletlen sok van egy helyen. Ezek után már csak azt nem értem miért ilyen drága, az a pár szál amit egy csokorba tesznek. Én már sokféle ételt főztem vele, nagyon szeretem. Te is vettél a piacon, és mit készítesz belőle???

      Törlés
  8. Elnézést, elírtam:helyesen: Ott aztán volt medve hagyma!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon tetszik, nálad amúgy is sok variációt találtam már. :)) A belseje gyönyörű és külön tetszenek a muffin sütő szilikonformák!! Sajnos medvehagymát még nem tudtam beszerezni! :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi köszönöm!! Én nagyon szeretem a sós muffinokat, és főleg a kukoricaliszttel készülteket. A szilikonos formákat a Holland barátnőmtől kaptam ajándékba a nyáron amikor itthon volt. Képzeld vele itt az interneten ismerkedtem meg évekkel ezelőtt és szerencsére már 2-szer találkoztunk. Még most kezdődött a medvehagyma szezon, hátha ezután sikerül majd beszerezned.

      Törlés
  10. Milyen érdekes "állat" neveket kapnak a hagyma, és a fokhagyma! Nálunk nem hivjuk medve hagymának, csak tavaszi hagymának hivjuk...de viszont van egy fajta óriás fokhagyma nálunk, ami édeskés...azt meg Elefánt fokhagymának hivjuk itt!
    Valósággal csorog a nyálam az isteni finom muffinodhoz...kukurica liszt, és még a gyönyörü hagyma...meg a kolbász darabkák...hát, komolyan mondom, leszédülök innen a komputer székröl...LOL
    Puszillak,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth, akkor nálatok szebb neve van ennek a hagymának, pedig olyan erős illata van, hogy a medve tuti meg nem kóstolná. Itt nálunk még nem is halottam olyan fokhagymáról, pedig biztosan finom lehet. Te szoktál kukoricalisztet használni??? Én mostanában elég sokszor azzal sütöm a muffint, nekem nagyon ízlik. Próbáld ki ezt a receptet, egy finom leves mellé, kitűnő második fogásnak. Szívesen küldenék néhányat, de sajnos a távolság....
      Puszillak

      Törlés