2011. június 2., csütörtök

Zöldborsós-ricottás pite.



Egy kedves ismerősömtől kaptam, egy nagyobb adag friss, zsenge zöldborsót, aminek persze nagyon megörültem. Készült már belőle finom zöldborsóleves telepakolva frissen szedett zöldségekkel, de még így is maradt belőle bőven. Közben volt egy megkezdett ricotta, melyet minden képen felkellet használni, gondoltam összeházasítom a borsóval. Mivel pitét süthetünk spenóttal, zöldségekkel, hagymával, de még kaliforniai paprikával is, akkor miért ne készülhetne zöldborsóval. Így aztán szépen hozzá is fogtam a pite elkészítéséhez. A tésztához most kivételesen nem vajat, hanem saját, házi sertészsírt használtam, amitől egy nagyon finom omlós tésztát kaptam. A töltelékben pedig a borsó és a ricotta, na meg a tetejére reszelt sajt, remekül illettek egymáshoz. Mondhatom igazán nagy sikere volt, mind az utolsó morzsáig elfogyott. Mindenkinek bátran merem ajánlani, akár friss zsenge zöldborsóból, akár fagyasztottból az elkészítését.






Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
8 dkg sertészsír (v. 10 dk vaj)
1/2 mk só
1 tojás
1 ek víz
kakukkfű

A lisztet, a sót, és a kakukkfűvet egy tálba tenni, majd összekeverni. Ezután hozzáadni a zsírt, (v. a vajat) és gyors mozdulatokkal összemorzsolni.
A tojást kicsit felverni a vízzel, majd a morzsalékos liszthez keverni, és összegyúrni. Végül fóliába csomagolni és a hűtőszekrénybe tenni 30 percre pihentetni.

A piteformát vajjal kikenni, majd a kinyújtott tésztával kibélelni. A tetejére sütőpapírt tenni és megtölteni nehezékkel. (én rizzsel töltöttem fel)

Előmelegített sütőbe, közepes lángon 20-25 perc alatt elősütni. Ezután kivenni a sütőből és levenni róla a nehezékkel feltöltött sütőpapírt, majd megkenni a tésztát, felvert egész tojással. Visszahelyezni a sütőbe, és még 5-7 percig sütni. (a tojással való megkenésre, és sütésre azért van szükség, hogy a tészta ne szívja majd magába a nedves tölteléket)

Közben ellehet készíteni a tölteléket, majd a sütőből kivett tésztába önteni.





Töltelék:

30 dkg zöldborsó
25 dkg ricotta
3 db tojás
1 dl tejszín

őrölt fehérbors
fokhagyma
sajt (ízlés szerinti)


Egy tálba beleütni az egész tojásokat, majd hozzáadni a ricottát, a tejszínt, sót, őrölt borsot és az ízlés szerinti mennyiségű fokhagymát. Jó alaposan összekeverni, majd hozzáadni a zöldborsót és így is összekeverni.

A sütőből kivett, elősütött tésztába önteni, majd a tetejére sajtot reszelni.

Visszatenni a meleg sütőbe, és közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütni. A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni , majd felszeletelve tálalni.


12 megjegyzés:

  1. Még sosem sütöttem pitét, de jó lenne kipróbálni.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett ! Zöldborsóval még nem próbáltam, de biztos nagyon finom imádom a zöldborsót.( Édesanyám azért nem bízta rám a borsó pucolást mert a felét mindíg közben megettem.)

    VálaszTörlés
  3. Zöldborsóval még én sem ettem, de nagyon finom lehet! A sparheltedre irigykedem...Nemsokára csináljuk a lenti konyhát is és szeretném régiesre, rusztikusra...Már bele álmodtam egy fekete sparheltet, rézcsővel és porcelán gombokkal...

    VálaszTörlés
  4. nehezen megy ez a kommentelés,de akkor is leirom ...Ezt is biztos elkészitem,nagyon finom lehet...

    VálaszTörlés
  5. Juj, ez nagyon jól néz ki, megéheztem :)

    VálaszTörlés
  6. Kati!
    Egyszer kipróbálod, és meglátod nem tudsz majd leállni vele.:)

    VálaszTörlés
  7. Éva!
    Köszönöm. Szerintem neked is ízlene, nyugodtan próbáld csak ki. Én is nagyon szerettem a kertbe frissen leszedett borsót, olyan finom édes volt.:)

    VálaszTörlés
  8. IllésKrisz!
    Nagyon finom, neked is csak ajánlani tudom. Húúúú, de csodálatos lesz az új konyhád, szinte látom a szemem előtt. Na majd én fogok igazán irigykedni.:))

    VálaszTörlés
  9. Vanocska!
    Sajnos elég sok gond van mostanában, de reménykedem, hogy majd csak megjavul.

    Nem fogod elhinni, de gondoltam rád sütés közben.:))

    VálaszTörlés
  10. Zsiri!
    Köszönöm, igaz kicsit késve, de küldök belőle.:))

    VálaszTörlés
  11. Fincsi lehet!Elviszem a recit!:-)Remélem nem baj!!!

    VálaszTörlés
  12. De jó ezt olvasni hogy gondoltál rám!Ricottát már beszereztem igy napokon belül sort keritek az elkészitésére

    VálaszTörlés