2011. június 17., péntek

Lusta rétes.





A napokban Évánál a "Takarékos konyha"-ban láttam meg ezt az egyszerű, ám annál finomabb süteményt. Nagyon megörültem neki, hogy feltette és így eszembe juttatta, hogy milyen régen is sütöttem már. Pedig bizony nagy kedvencünk. Télen befőttel, ananásszal szoktam megsütni, most viszont itt a cseresznyeszezon, így azzal pakoltam jól meg. Kolbászos krumplileves mellé, kitűnő második fogás volt. Innivalónak pedig a saját készítésű bodzaszörpöt kínáltam. Nem igényel különösebben nagy odafigyelést ez a sütemény, gyorsan összelehet állítani, és már mehet is a sütőbe. A végeredmény pedig egy nagyon finom, szaftos, gyümölcsös sütemény. Mindenkinek bátran merem ajánlani, akár cseresznyével, akár meggyel, de ízlés szerint választható gyümölccsel is megsüthető.





Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez:

15 dkg liszt
10 dkg porcukor
1/4 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
2,5 dkg margarin


Ezeket a hozzávalókat a margarin kivételével egy tálba beletenni, majd jó alaposan összekeverni.(egy száraz, lisztes keveréket kapunk)

A 2,5 dkg margarinnal, jól kikenni a tepsi alját és az oldalát.

Ezután a kikent tepsibe beleszórni a lisztes keverék felét, a maradékot pedig félretenni.





Töltelék:

15 dkg túró
3 dl tej
2 egész tojás
fahéj
vaníliás cukor
2,5 dkg margarin
cseresznye(v. ízlés szerinti gyümölcs)



A tepsiben lévő lisztes keverék tetejére rámorzsolni a túrót. Ezután megszórni a cseresznyével(v. ízlés szerinti gyümölccsel) és meghinteni fahéjjal és a vaníliás cukorral.
Ezután rászórni a maradék száraz-lisztes keveréket, úgy hogy mindenhova jusson belőle.

A tojásokat beleütni egy tálba, és kicsit felverni, majd hozzákeverni a tejet.
Ezután óvatosan a lisztes keverék tetejére önteni.( én villával kicsit elszoktam igazítani, hogy minél jobban befedje a lisztet a tejes-tojás keveréke)
Végül a 2,5 dkg margarint apró darabokban a tetejére rácsipkedni.

Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütni, még a teteje szépen megpirul.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyni langyosra hűlni.





Tálalás előtt a tetejét porcukorral megszórni, majd ízlés szerint felszeletelni.


10 megjegyzés:

  1. Guszta lett a sütid! Krumplileves mellé milyen finom lehetett!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon klassz, milyen régen sütöttem én is, lehet egy túrósat összedobok:-))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, én is régen sütöttem már... kellene...:-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom,épp ma hozott anyósom is hasonlót,a krumpli leves is jöhetne,nagyon tetszik a fotód!:-)Én is beszoktam ám nézni minden este,csak már megjegyzést sokszor nincs erőm hagyni:-)Puszi.

    VálaszTörlés
  5. Éva!
    Köszi az ötletet, bizony nagyon finom volt, lehet azért mert már régen sütöttem.:)

    VálaszTörlés
  6. Gesztenye!
    Köszi!!! Ugye hogy eltudunk feledkezni az ilyen egyszerű finomságokról.:)) Jó sütögetést.

    VálaszTörlés
  7. Latsia!
    Köszi, és téged is várunk a "lusta rétes" sütők táborában.:))

    VálaszTörlés
  8. Ditta!
    Akkor majdnem egyforma volt az ebédünk.:)) Itt a nyár és elég kevés idő jut a netezésre, na de a télen majd bepótoljuk. Most meg élvezzük inkább a jó időt.

    VálaszTörlés