2011. június 6., hétfő

Puding alatt sült eper.



Azt nem mondanám, hogy egy ételszépségversenyre bemerném nevezni ezt a desszertet, de azt biztosra állíthatom, hogy nagyon finom. Jénaiba sütöttem meg, de szuflé formában lenne az igazi.(én soknak találtam a masszát 6 db kicsi szuflé formához, és szerettem volna egyszerre megsütni) Az állaga sütés után, éppen olyan mint a szuflé. A tetején a puding szépen megsült, a belseje viszont még kellően folyós. Amennyiben a sütőből kivéve rögtön tálalásra kerül, akkor tálaláskor lávaszerűen terül el a tányéron. Viszont, ha langyosra hagyjuk hűlni, akkor már kissé pudingszerű, dermedt lesz. Én most eperrel készítettem el, de cseresznyével, meggyel szintén megsüthető. Tálaláskor vanília fagylaltot kínáltam hozzá, és a végeredmény magáért beszélt. Pillanatok múlva már csak az üresen kongó jénaitál kacsintott vissza rám. Nálunk nagy sikere volt!!! Ki-ki ízlésének megfelelő gyümölccsel, és akár melegen, vagy éppen kissé lehűtve fogyaszthatja.





Hozzávalók:

30 dk eper
2 db tojás
1 cs vaníliás pudingpor
5 dl tej
3-4 ek cukor
2 cs vaníliás cukor
mandulaforgács
margarin







Az epret alaposan megmosni, és lecsepegtetni, majd félbevágni.
A jénaitálat margarinnal kikenni, majd beleteríteni a félbevágott eperszemeket.

A pudingport a cukorral, vaníliás cukorral, a tojások sárgájával és egy kevés tejjel simára keverni.

A maradék tejet feltenni melegedni, majd ha már majdnem forr, hozzákeverni az elkevert pudingot. Lassú tűzön, állandó keverés mellett sűrűre főzni.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként kézi habverővel a forró pudinghoz keverni.

Az eper tetejére önteni a masszát és egyenletesen elsimítani. Tetejét mandulaforgáccsal megszórni.

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon, kb. 30 perc alatt szép pirosra sütni.(én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve még melegen tálalni. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá fagylaltot, vagy tejszínhabot.

8 megjegyzés:

  1. szerintem is az íz a lényeg, de látszik, hogy finom és szaftos

    VálaszTörlés
  2. Szia Gizi! Légyszíves nézzél be hozzám!

    VálaszTörlés
  3. Kati!
    Igen, nagyon finom volt. Így egyszerűbb volt megsütni, mint szuflé formába.:)

    VálaszTörlés
  4. Bianka!
    Bizony a fagyival isteni finom volt.:)

    VálaszTörlés
  5. Éva!
    Köszönöm a meghívást, megyek és benézek hozzád.:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon fincsi lehetett Gizus:-)

    VálaszTörlés
  7. Ditta!
    Igaz szépnek nem szép, na de annál finomabb.:))

    VálaszTörlés