2010. október 20., szerda

Papírcsonakban sült lazac zöldségekkel, kukoricás muffinnal Vágó Piros alapreceptje után.




Nagyon megtetszett ez a recept amikor Vágó Piros elkészítette a vendégeinek a Vacsoracsatában. Igaz én kis változtatásokkal készítettem el, először is nekem csak szeletelt lazac volt itthon, így a vajhalat azzal váltottam fel. A másik amiben kicsit változtattam, hogy én előpároltam a zöldségeket egy pici fehérborban, mert szerintem annyi idő kevés lett volna neki még a hal elkészül. Harmadik változtatásom pedig a muffinhoz a kukoricát szintén előpároltam, és kukoricalisztet használtam a dara helyett. A citrommártásnál kicsit elszúrtam, mert több liszt került bele és így sűrűbb lett az állaga, na de az íze kárpótolt ezért a kis hibáért. Összességében, valóban egy nagyon finom ebéd kerekedett belő, a zöldségek sütés közben átvették a hal ízét, a muffin finom szaftos volt és a citrommártás remekül illett hozzá. Megnyaltuk még a tíz ujjunkat is utána. Legközelebb megpróbálok vajhalra szert tenni és azzal is elkészítem. A zöldségesalap szerintem nemcsak hal, de hús sütésénél is kitűnő lehet.







Hozzávalók 2 szelet hal elkészítéséhez:

2 szelet lazac
1 db zsenge cukkini
2 db sárgarépa
1 szál paszternák
1 nagy vöröshagyma

őrölt színes bors
őrölt fehér bors
kakukkfű
citromlé
1/2 dl fehérbor
olívaolaj


Először a lazac mindkét oldalát sózni, megszórni színes borssal és citromlével, majd kicsit állni hagyni. Közben előlehet készíteni a zöldségeket.

A zöldségeket jól megmosni és megpucolni, majd tetszés szerinti méretben zsülienre vágni.
Egy serpenyőbe pici olívaolajat önteni, majd elkezdeni párolni a hagymát. 1-2 perc után hozzáadni a paszternákot, majd a sárgarépát és jól összekeverni. közben ízlés szerint fűszerezni, végül pedig beletenni a cukkinit is. Szintén jól összekeverni, majd hozzáönteni a bort. Lefedve kb. 5-6 perc alatt előpárolni.

Nagyobb darab sütőpapírt vágni, majd ráhelyezni az előpárolt zöldségeket, majd a tetejére tenni a halszeletet. Egy pici olívaolajjal megspriccelni, majd a papír két végét felhajtani és jól összecsavarni, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
Előmelegített sütőbe tenni és közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre sütni.(én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

Ameddig sül a hal, ellehet készíteni a citrommártást.


Hozzávalók:

5 dkg vaj
2 ek liszt
2 dl tejszín
1 db húsleveskocka
1 dl víz

őrölt fehér bors
szerecsendió
1-2 citrom leve


Egy serpenyőbe felhevíteni a vajat, majd hozzáadni a lisztet és kicsit pirítani.
A húsleveskockát feloldani a meleg vízbe, majd állandó keverés mellett a liszthez önteni. Simára keverni és közben hozzáadni a tejszínt és az ízlés szerinti mennyiségű fűszereket, és a citromlevet. (ízlés szerint a citromhéját is belelehet keverni, de én azt most kihagytam) Végül kevergetve jól kiforralni.

Tálaláskor a hal és párolt zöldségek mellé kínálni a citrommártást és kukoricás muffint. A muffin receptje képpel illusztrálva itt megtalálható!!!!


16 megjegyzés:

  1. Hmm, ez tényleg nagyon jól hangzik.

    VálaszTörlés
  2. Szebb és gusztább, mint a tv-s változat:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó! De csak én vagyok a vak, hogy nem látom a muffin receptjét?

    VálaszTörlés
  4. Gizikém.Te annyira szorgalmas vagy,mint a nővérem!!!!De azért kapunk ugye????Annyira finomakat főzől,hogy remélem egyszer megkóstolhatom személyesen is.puszi-puszi Melli.Picike,Anyu.

    VálaszTörlés
  5. Bianka!
    Nagyon köszönöm, te mindig elkényeztetsz.:))

    VálaszTörlés
  6. Gabriella!
    Annyira finom lett, hogy a férjem ebéd óta áradozik róla.:)

    VálaszTörlés
  7. családi tűzhely!
    Nagyon-nagyon köszönöm!!!:)

    VálaszTörlés
  8. Ági!
    Köszönöm!! Szó sincs róla hogy vak lennél, valóban nincs fent. Azt holnap külön posztba fogom megírni.:)

    VálaszTörlés
  9. Melli!
    Köszönöm!! Már küldöm is, nyissad az ablakot.Picikének jó sütés-főzést kívánok!!! Puszillak mindhármótokat.:)

    VálaszTörlés
  10. Nekem is nagyon tetszett a recept,csak én amúrból fogom csinálni.

    Kiváncsi vagyok,hogy milyen a vajhal,így ránézésre nagyon finom lehet.

    De tetszett még a meggyes sütije is.

    VálaszTörlés
  11. Váóóóváóóóváóóó! Több hozzáfűznivalóm nincs!

    VálaszTörlés
  12. Belly!
    Biztosan amúrból is finom lesz, szerintem mindenfajta hal jó hozzá, csak az íze lesz más.:)(van még az amúrból??)

    Mindenképpen megpróbálok vajhalra szert tenni, ha sikerül majd megírom hogy milyen volt.:)

    A meggyesen is agyalok, van is meggyem hozzá, szerintem is finom lehetett.

    VálaszTörlés
  13. Dia!
    köszönöm a hozzáfűznivalódat, ennyi nekem éppen elég.:))

    VálaszTörlés
  14. Nyammm!!!!! Szeretem a lazacot, azt hiszem le tudna csusszanni a halacska :D

    VálaszTörlés
  15. Araniel!
    Küldöm, és már csúszhat is.:)))

    VálaszTörlés