2009. augusztus 19., szerda

Szilva krémleves


Még a mai napon is folytatódott a szilva szüret. Jó pár csomaggal betettem a fagyasztóba, télen majd jó lesz elővenni, és a nyárra gondolni a felhasználása közben. Így a mai ebéd természetesen szilvaleves volt. Nagyon szeretem a gyümölcs leveseket, és ez a leves is az egyik kedvencem. Krémes, selymes állaga, tejszínnel és pörkölt mogyoróval, kitűnő.

50 dk szilva
cukor
1 cs vaníliás cukor
szegfűszeg
fahéj
reszelt narancshéj
1 tejföl
1 tojás sárgája
1/2 cs vaníliás pudingpor
1,5 dl vörösbor

A szilvát kimagozni, és feltenni főni annyi vízbe, hogy jól ellepje. Közben a fűszerekkel, ízlés szerinti cukorra, és a reszelt narancs héjjal ízesíteni. Ha már jó puha a szilva, akkor levenni a tűzről és leturmixolni.

A tojás sárgáját simára keverni a tejföllel és a pudingporral, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatni. Ezután visszatenni a tűzre és folyamatos keverés mellett felforralni, majd hozzáönteni a bort és jól kiforralni.

Lehűtve tálalni. Én pörkölt mogyoróval és tejszín habbal tálaltam.

7 megjegyzés:

  1. Ez fantasztikusan finom lehet!!!
    Imádom a gyümölcsleveseket. Ezt a tojássárgájás változatot ki fogom próbálni, én eddig nem alkalmaztam, de ettől biztosan még krémesebb lesz. :)

    VálaszTörlés
  2. Gasztroboszi!
    Köszi hogy benéztél!! Valóban nagyon finom. Ha kipróbálod arra figyelj hogy állandó keverés mellett add hozzá, akkor nem ugrik össze a tojás.

    VálaszTörlés
  3. Oké, így fogok tenni, remélem sikerülni fog. Más gyümölcslevesbe is lehet, ugye tojássárgáját tenni?

    VálaszTörlés
  4. Egy ilyen finom gyümölcsleves, jól behűtve, jaj de jó lenne...Nálunk most iszonyú meleg van:)Nagyszerű recept!

    VálaszTörlés
  5. Szia Gizi! Már megint itt vagyok! :)
    Küldtem az oldalamról neked "szépnapotmacikat" !

    VálaszTörlés
  6. Tűzpadka!
    Köszönöm!!!Ma nálunk is nagyon meleg volt, és a maradék hideg levest kanalaztuk.

    VálaszTörlés
  7. Gasztroboszi!!
    Örülök hogy megint itt vagy!!! Nagyon köszönöm a "szépnapotmacikat"!!!

    Minden gyümölcslevest készíthetsz így, csak amikor belekevered a tojásos cuccot, feltétlen vegyed le a tűzről.

    VálaszTörlés