2014. november 19., szerda

Francia barna sörös hagymaleves.




Esős, hideg reggelre ébredtünk, sajnos tudomásul kell venni, hogy véglegesen beköszöntött az ősz. Igaz ezen nagyon nem is csodálkozhatunk, hiszen november közepén járunk. A borús időnek köszönhetően igen lehangolt vagyok, és még főzni sem nagyon volt kedvem. Így aztán egy melengető hagymalevest dobtam össze kb. fél óra alatt. Eddigi konyhai ténykedéseim alatt csak nagyon ritkán készültek nálam sörrel az ételek, mert valahogy mindig az volt bennem, hogy majd kiérződik a sör kesernyés íze. Most ezt az aggályomat félretéve, készült ez a hagymaleves barna sörrel. Kíváncsian vártam, hogy végre elkészüljön és megkóstolhassam. Mondhatom, hogy a sör kesernyés ízének nyoma sincs ebben a finom levesben. Így aztán elégedetten kanalazgattam el a meleg levest, melyet sajtos-pirított kiflikarikákkal tálaltam.







 Hozzávalók 2 személyre:


3-4 db vöröshagyma (nagy)
5 dkg vaj
2 dl barna sör
5 dl víz
2 db szárnyas leveskocka
őrölt bors
1 tk friss kakukkfű
10 dkg ementáli sajt
2 db kifli







A hagymát pucoljuk meg, majd félbevágva vékonyan szeleteljük fel.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt hagymát, és néha megkeverve, pirítsuk aranybarnára.

Ezután adjuk hozzá a friss, száráról lecsipkedett kakukkfüvet, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a barna sörrel. Lassú tűzön, addig forraljuk hogy sűrű, szaftos legyen.

Ezután öntsük fel a vízzel, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a leveskockát. Forraljuk fel, majd kisebb lángon főzzük 10-15 percig.

A kiflit karikázzuk fel, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután szórjuk meg reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben, pár perc alatt süssük szép világos színűre.

Tálaláskor szedjük a levest tálkákba, majd helyezzünk rá pár darab sajtos kiflikarikát, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése