2014. november 30., vasárnap

Adventi mézeskalács asztali dísz.




Advent első vasárnapjához érkeztünk, és ezzel megkezdődik a karácsonyig tartó, várakozással teli időszak. Ezen a napon a hagyományokhoz híven, nálam is az asztalra kerül az adventi koszorú. Idén az koszorú mellé saját készítésű mézeskalács asztali dísz is készült. Évek óta nézegetem a szebbnél, szebb  mézeskalácsból készült házikókat, de eddig soha nem mertem hozzáfogni. Idén viszont Meluska házi sütödéjében megosztott egy videót arról, hogy hogyan készíthetünk nagyon egyszerűen mézeskalács házikót. (a videó a linkre kattintva megtekinthető) A videót végignézve, pedig úgy döntöttem, hogy idén én is elkészítem a saját, egyszerű asztali díszemet. A végeredmény pedig annak ellenére hogy kétbalkezes vagyok, megelégedettséggel töltött el, (igaz nem egy remekmű, de az enyém!!!)  és így ma az adventi koszorú mellett szintén az asztalra került.


Mindenkinek kellemes Advent első vasárnapot kívánok!!







Tészta hozzávalói:

12,5 dkg margarin
12,5 dkg méz
20 dkg porcukor
0,5 dl tej
10 dkg étkezési keményítő
40 dkg liszt
1,8 dkg mézes fűszerkeverék
1 cs vaníliás cukor (8 g)


Egy edénybe tegyük bele a margarint, a mézet, a tejet, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd kevergetve addig melegítsük még teljesen felolvad.

Ezután adjuk hozzá a mézes fűszerkeveréket, és a fele mennyiségű lisztet és keményítőt, majd robotgéppel keverjük simára. 

Ezután adjuk hozzá a maradék lisztet, és keményítőt, és szintén keverjük simára, majd tegyük be egy órára a hűtőbe.

A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd gyúrjuk át. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 32 x 40 cm-esre.

Egy házikóhoz 3 db 8 x 10 cm-es tésztalapra van szükségünk, így annyiszor 3 lapot vágjunk ki a tésztából, amennyi házikót szeretnénk csinálni. 

A maradék tésztát ízlés szerinti formákkal szúrjuk ki.

Ezután a kivágott, és kiszúrt formákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.

Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 percig, szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd cukormázzal ragasszuk össze a házikót, a kiszúrt formákat pedig ízlés szerint díszítsük ki.







Cukormáz hozzávalói:

1 db tojásfehérje (nagy)
20 dkg porcukor


Robotgéppel keverjük a tojásfehérjét 2 evőkanál porcukorral habosra. Ezután adjuk hozzá a porcukor felét és szintén keverjük habosra. Végül adjuk hozzá a maradék porcukrot, majd addig keverjük, hogy egy sűrűbb, habos masszát kapjunk. 

Ezután kanalazzuk bele a masszát egy egyszer használatos habzsákba (v. neylon zacskóba), majd felhasználásig tegyük be a hűtőbe.

Mielőtt elkezdenénk összeállítani a házikót, vegyük ki a mázat a hűtőből, majd vágjunk egy pici rést a habzsákon. 

Ezután a két oldalának szánt tésztára rajzoljunk cserépmintát, majd hagyjuk megszáradni. Ezután az alaptészta mindkét szélére húzzunk vastagabb csíkot a mázzal, majd helyezzük rá a két oldalát, és szintén hagyjuk megszáradni. 
Végül a tető összeillesztésénél, és az oldalánál szintén nyomjuk ki a cukormázzal, és ízlés szerint díszítsük tovább, majd hagyjuk teljesen megszáradni.

A kiszúrt formákat szintén díszítsük ki, és hagyjuk megszáradni.

A CUKORMÁZAT MINDEN MŰVELET UTÁN TEGYÜK VISSZA A HŰTŐBE!!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése