2014. november 6., csütörtök

Sárgaborsó krémleves pirított gombával.




Nagyon régen főztem már sárgaborsó levest pedig igencsak szeretem. A napokban egy beszélgetés alkalmával szóba került a sárgaborsó, és megállapítottuk, hogy igencsak feledésbe merült a szárazbab és a lencse mellett. Pedig igen gyorsan puhára fől, és az íze is különösen finom. Már a beszélgetés alatt eldöntöttem, hogy a héten sárgaborsó krémlevest fogok főzni. Tegnap aztán a zöldségesnél meg is vásároltam, majd ebédre el is készült ez az egyszerű fűszerezésű, ám annál finomabb leves. Mivel krémlevesről van szó, így a sűrűbb, krémesebb állaga miatt nincs szükség levesbetétre, nyugodtan elkanalazhatjuk magában is. Viszont én készítettem hozzá pirított gombát, és bizton állítom, hogy nem rontotta el, sőt........







Hozzávalók:

20 dkg sárgaborsó
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl húsleveskocka
őrölt fehér bors
1 mk kurkuma
2 dl főzőtejszín
6 dl víz
3 ek olívaolaj
20 dkg gomba



 A sárgaborsót alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le.

A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Egy edénybe hevítsünk fel két evőkanál olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és kezdjük el párolni. Amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a lecsepegtetett borsót is, és keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a leveskockát, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, és a kurkumával, majd öntsük fel a vízzel. Félig lefedve, főzzük puhára a borsót.

Amikor már teljesen megpuhult, akkor állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt. Ezután forraljuk ki, és főzzük még pár percig. (ízlés szerint botmixerrel pépesíthetjük)






A gombát ízlés szerint szeleteljük fel.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a maradék olajat, majd adjuk hozzá a gombát. Ezután enyhén sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal, majd pároljuk, pirítsuk készre.


Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd kanalazzuk rá a gombát, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése