2020. május 29., péntek

Tejfölös krumpligombóc leves.




Talán az egyik legegyszerűbb leves, melyhez a krumplin, hagymán, némi fűszeren, és a tejfölön kívül szinte más nem is kell, mégis nagyon finom. Emlékszem gyerekként sokszor készült ebédre, és olyankor általában szilvás, vagy éppen lekváros gombóc, néha pedig lekváros derelye volt a második fogás. Én is szívesen készítem, most éppen túró nudli kíséretében került ebédnél az asztalra..... és most is nagyon szerettük.






 Hozzávalók a krumpligombóchoz:

20 dkg főtt krumpli
10-15 dkg liszt
1 db tojás
1 kk só


A krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel kisebb kockákra, majd főzzük puhára enyhén sós vízben.

Amikor a krumpli puhára főtt, szűrjük le, és a levet tegyük félre, mert később még szükségünk lesz rá.

A főtt krumplit, krumplinyomón nyomjuk át (v. törjük alaposan össze) majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Ezután adjunk hozzá kb. 10 dkg lisztet, egy nagyobb csipet  sót, az egész tojást, majd gyúrjuk össze a tésztát. Közben, ha szükséges, apránként adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény, és egy könnyen formázható tésztát kapjunk. 

Ezután a tésztából formázzunk diónyi gombócokat, és tegyük félre felhasználásig.






 A leves hozzávalói:

1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk liszt (púpozott)
1 tk pirospaprika
só (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
2 dl tejföl
a krumpli félretett főzőleve
kb. 1 l víz
1 ek sertészsír (v. étolaj)



A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel mindkettőt apróra. 

A zsírt (v. olajat) hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva szórjuk meg a pirospaprikával, és öntsük fel a krumpli visszamaradt főzőlevével, és a vízzel. 

Ezután ízlés szerint sózzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, és főzzük kb. 10 percig. 

A tejfölt keverjük simára a liszttel, egy kevés levessel, és kevergetve öntsük hozzá a leveshez, majd forraljuk fel. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)

Amikor a leves újra felforrt, tegyük bele a krumpligombócot, várjuk meg míg feljön a leves tetejére, majd pár perc alatt főzzük puhára.





Tálaláskor szedjük a levest tányérba, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd úgy kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése