2020. május 24., vasárnap

Bodzavirágos piskótatekercs rebarbarás krémmel.




Nagyon szeretem a bodzavirág jellegzetes illatát, és az ízét is. Így aztán alig várom hogy tavasszal kinyíljanak a tenyérnyi virágok, és egy-egy muffinba, palacsintába, vagy éppen egy piskótatésztába beletudjam sütni. (bodzavirággal készült receptek erre a linkre kattintva megtalálhatóak) A bodza mellett másik nagy kedvencem a rebarbara, így most a piskótatekercs tésztájába bodzavirág került, a krémes töltelékbe pedig rebarbara. A két ízvilág pedig remekül összeillett, és a piskótatekercs nagyon finom....






 Hozzávalók a piskótához:

12,5 dkg porcukor 
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
12,5 dkg liszt 
2-3 ek száráról lecsipkedett bodzavirág
2 ek forró víz



A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó habosra.


Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.


A lisztet szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, adjuk hozzá a lecsipkedett bodzavirágot, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.


Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsit)


Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.) 

Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. (A konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen.)


Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni.





 Rebarbara pép hozzávalói:

6-7 szál rebarbara
1 ek cukor


A rebarbara külső, hártyás részét húzzuk le, majd vágjuk fel kisebb darabokra. 

Ezután adjuk hozzá a cukrot, öntsük fel annyi vízzel hogy éppen csak ellepje, majd pár perc alatt főzzük puhára.

Ezután tegyük egy szűrőbe, alaposan csepegtessük le, majd botmixerrel pépesítsük.

Végül hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt a krémhez kevernénk.




Rebarbarás krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1kk őrölt fahéj
2 dl Hulala (v. habtejszin+habfix)
az előzőleg elkészített, kihűtött rebarbara pép



A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és az őrölt fahéjat, majd keverjük simára.

Ezután kanalanként keverjük hozzá a rebarbara pépet, arra figyelve, hogy nehogy túl lágy legyen a krém. 

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd egy keverőkanállal, apránként keverjük hozzá a krémhez.

Ezután a teljesen kihűlt piskótát tekerjük ki, majd egyenletesen kenjük rá a krém 2/3 részét, majd óvatosan tekerjük fel.

A maradék krémmel ezután kívülről is vonjuk be a piskótát, majd tegyük be a hűtőbe 1-2 órára hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a piskótatekercset a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A tészta nagyon könnyű és jól érződik benne a bodza íze, melyhez jól illik a rebarbarával ízesített habkönnyű krém.


2 megjegyzés: