2019. augusztus 8., csütörtök

Diós-áfonyás pite.





A napokban a közeli város piacán jártam, és mondhatom a bőség zavarával találtam szembe magamat. (ugyanis az itthoni zöldségbolt árú kínálatához képest igazi felüdülés volt a piac látványa....) A szebbnél szebb, friss zöldségekkel és gyümölcsökkel teli asztalokon minden megtalálható volt. Így bukkantam rá az áfonyára, melyet igen kedvező áron tudtam megvásárolni.... Nem is várakoztattam sokáig, el is készült ez az egyszerű, ám annál finomabb pite. A tészta jó omlós, a fűszeres-diós töltelékhez pedig remekül illik az áfonya.






 Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
15 dkg vaj (v. 10 dkg sertészsír)
5 dkg porcukor
1 db tojás 
2 tk sütőpor
csipet só


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat és kezdjük el összemorzsolni. 


Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.


Ezután lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be a hűtőbe ameddig elkészítjük a tölteléket.





 Töltelék hozzávalói:

20 dkg darált dió
10 dkg vaj (puha)
1 dl habtejszín
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás (nagy)
1 cs vaníliás pudingpor (v. 6 dkg liszt)
1 kk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
30 dkg áfonya



A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá az egész tojásokat, a habtejszínt, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat, majd szintén keverjük simára.

Ezután keverjük hozzá a darált diót és a pudingport (v. lisztet) is.

Az előzőleg elkészített tésztát vegyük ki a hűtőből, egyenletesen kanalazzuk rá a diós masszát, majd szórjuk meg az áfonyával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 50-55 perc alatt süssük tűpróbáig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve  a formában hagyjuk kihűlni. Amikor kivesszük a sütőből még kissé lágynak tűnik, de már nem ragad rá a fogpiszkálóra a töltelék, és mire kihűl, szépen lehet majd szeletelni.





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


4 megjegyzés:

  1. Hű de guszta! Jó párosítás lehetett a dió és az áfonya, mindkettő magában is finom, hát még együtt :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Katalin! Valóban nagyon finom, és ennek ellenére igen egyszerű pite. :)

      Törlés
  2. Azt szeretném kérdezni, hogy hány cm átmérőjű formában készülnek a piték? :) Lehet, hogy az én figyelmemet kerülte el, de nem látom feltüntetve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kerülte el a figyelmedet, nem is gondoltam rá hogy odaírjam.... én 24 cm-es kivehető aljú piteformában sütöttem. Ha nem kivehető a piteformád alja, akkor tegyél keresztbe két csík (kb. 2 cm-es) sütőpapírt úgy, hogy túl lógjon a formán. Akkor sütés után könnyen kitudod emelni a pitét a formából.

      Törlés