2019. augusztus 20., kedd

Áfonyás-citromos... pohárkrém.





A hosszú hétvége utolsó napja is kánikulával köszöntött ránk, így sütemény sütéséről szó sem lehet, mert Én bizony be nem kapcsolom a sütőt.... viszont egy finom pohárkrém biztosan jólesik majd ebéd utáni desszertnek. Mivel éppen volt itthon áfonya, a krémek elkészítése sem bonyolult, így áfonyás-citromos-vaníliás rétegeket kanalaztam a fagylaltos kelyhekbe. Persze ízlés szerint másfajta, éppen aktuális gyümölccsel is elkészíthetjük, melyek jól illenek a krémekhez. (pl. nektarin, szilva, őszibarack....)





Hozzávalók az áfonyához:

25 dkg áfonya
1 cs vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj


Az áfonyát tegyük egy tányérba, szórjuk meg a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, keverjük össze, majd tegyük be a mikróba, és pár perc alatt karamellizáljuk meg. (közben vegyük ki és óvatosan keverjük össze)

Ezután hűtsük ki egészen mielőtt krémekkel a poharakba rétegeznénk.




Citromos krém hozzávalói:

20 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és leve
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)


A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és ízlés szerinti mennyiségű citromlevet, majd keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a krémhez.




Vaníliás krém hozzávalói:

1 cs vaníliás pudingpor
4 dl tej
3 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)


A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, és állandó kevergetés mellett, főzzük sűrűre. 

Ezután hűtsük ki teljesen. (Én kevergetve hűtöm ki, akkor csomómentes, és szép sima lesz.)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá teljesen kihűlt pudinghoz.

Ezután az elkészült krémeket és az áfonyát váltakozva kanalazzuk a poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krémek kellően megdermedjenek, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt kb. 10 perccel vegyük ki a pohárkrémet a hűtőből, hogy ne legyen vad hideg, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése