2019. augusztus 14., szerda

Marcipános-szilvás korongok.




A napokban csengetett a futár, és egy tésztákkal teli Tante Fanny-s ajándékcsomagot adott át, melyet ezúton is szeretnék még egyszer megköszöni. Nagyon szeretem a ezeket a tésztákat, mert amikor kevés az időm, csak előveszem a hűtőből, és rövid idő múlva már sülhetnek is a finomságok.... sütemények, pizzák, sós rudak.... Ma végre felfrissült az idő, a gyümölcsöskosárban ott várakozott pár szem szilva, a hűtőből előkerült a leveles tészta, és pikk-pakk össze is állítottam ezt a finom marcipános korongot, majd irány a sütő. Fél óra múlva pedig már az asztalon illatozott a ropogós tészta a közepén megbújó szaftos töltelékkel.






 Hozzávalók kb. 26 db-hoz:

13 db szilva
5 dkg marcipán
2 ek szilvalekvár
1 cs vaníliás cukor
1 ek porcukor
1/2 kk őrölt fahéj
2 tk rumaroma
1 db tojássárga + 1 ek tej



A szilvát vágjuk félbe, távolítsuk el a magot, majd tegyük félre.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a szilvalekvárt, az őrölt fahéjat, a rumaromát, és egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük hozzá a marcipánt, majd keverjük alaposan össze. 

A leveles tésztát tekerjük ki a papírral együtt, majd az egyikből szúrjunk ki kb. 7 cm-es korongokat, és tegyünk rá egy-egy kiskanál marcipános masszát, és egy félbevágott szilvát.

A tojássárgát keverjük össze a tejjel, majd a szabadon maradt tészta szélét kenjük le vékonyan.

A másik tésztát is tekerjük ki, és szúrjunk ki kb. 11 cm-es korongokat, majd helyezzük a szilvára, és a széleket nyomkodjuk alaposan össze, hogy sütés közben ne nyíljon majd szét. (Én villával nyomkodtam le a tésztát, hogy kellően összeragadjon.)

Ezután helyezzük az elkészült korongokat egymástól kicsit távolabb, egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le a maradék tejes tojássárgával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 200 fokos sütőben süssük kb. 30 perc alatt szép pirosra, ropogósra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a marcipános-szilvás korongokat porcukorral, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése