2018. október 31., szerda

Tejes zsemle tortaformában sütve.




Nagyon ritkán sütök péksüteményt, akkor is általában kiflit, mert számomra talán egyszerűbb..... vagy csakis én gondolom így. (házi vajas kifli recept a linkre kattintva található) Mivel egy ideje készülök zsemlét sütni, és ez a tejes zsemle recept már jó régen várat magára, így a hosszú hétvége előtt, hozzá is láttam. A tészta gyönyörűen megkelt, a formázással is pikk-pakk megvoltam, majd az újrakelesztés után irány a sütő. A meleg sütőben pedig szépen kigömbölyödtek, és szép aranyszínűre sültek a zsemlék. A sütőből kivéve pedig a frissen kisült zsemle finom illata lengte be a konyhát, és alig győztem kivárni, hogy kihűljön.....






Hozzávalók 8 db zsemléhez:

40 dkg liszt (Nagyi titka)
2 dkg friss élesztő
2,5 dl tej (2,8%-os)
1 tk cukor
1 kk só
2,5 dkg vaj
 szezámmag a szóráshoz





A tejet langyosítsuk meg, és kb. 1 dl-t keverjünk össze a cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt, majd futtassuk fel.

A vajat olvasszuk fel, és hűtsük vissza. A lisztet keverjük össze a sóval, és szitáljuk át.

A keverőtálba öntsük bele a maradék langyos tejet, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt, és keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá az átszitált lisztet, majd a robotgép dagasztó szárával, pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)

A megdagasztott tésztát tegyük át egy enyhén lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt, kelesszük a duplájára.

Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, osszuk el nyolc egyenlő részre, majd formázzuk meg a gombócokat. 

Egy 24 cm-es tortaformát kenjünk ki vékonyan vajjal, enyhén lisztezzük, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük bele a tésztagombócokat. 

Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd 30 perc alatt kelesszük újra. (sütés közben a tészta meg fog nőni, és kitölti majd az egész formát)

Amikor a tészta újrakelt, kenjük le langyos tejjel, és ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 200 fokon 25-30 perc alatt süssük  a zsemléket aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk a zsemléket pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.




















A kihűlt zsemléket kínálhatjuk reggelire, vagy éppen vacsorára, de készíthetünk belőle szendvicset is. Ízlés szerint megszórhatjuk szezámmaggal, tökmaggal, lenmaggal.... Én most szezámmaggal szórtam meg.


10 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Örülök, hogy benéztél, már olyan régen hallottam felőled. Hogy vagy?
      Szép hétvégét kívánok!Puszillak

      Törlés
  2. Kedves Gizi! Elkeszítettem ezt a tejes zsemlét, nagyon jó lett! Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, hogy elkészítetted, és örülök hogy ízlett.

      Törlés
  3. Még sosem sütöttem zsemlét, de nagyon jól sikerült! Hálás vagyok a receptért! Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Berke! Én köszönöm hogy a receptemet választottad, és örülök hogy ízlett.

      Törlés
  4. Nagyon tetszik minden recepted és meg fogom csinálni. Köszönöm Gizikém..Puszi ANIKÓ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Anikó! Nagyon örülök hogy tetszenek a receptjeim, és köszönöm ha elkészíted őket. Ez a zsemle nagyon finom, már többször megsütöttem, és reménykedem benne, hogy Te sem fogsz csalódni. Puszillak Gizi

      Törlés
  5. Kedves Gizi! Rendszeresen sutom a recepted alapjan es lefagyasztom, microba felmelegitve is nagyon finom. Koszonom udv Maria

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Maria! Köszönöm a visszajelzést, és örülök hogy nem csalódtál a receptben. Bevallom, nekem eszembe nem jutott lefagyasztani, így köszönöm ezt a hasznos tanácsot. legközelebb dupla adagot sütök, és kerül majd a fagyasztóba is. :)
      További jó sütést-főzést kívánok!
      Üdvözlettel: Gizi

      Törlés