2018. október 18., csütörtök

Citromos zellerkrémleves kolbászos zsemlegombóccal.




A kizárólag csakis zellerből készült levesek szerintem kissé megosztóak, mert a zeller ízét vagy szereti valaki, vagy éppen meg sem kóstolja... Én nagyon szeretem a zellert, így nemcsak levesekbe teszek egy-egy szeletet, de krémlevest is szívesen készítek belőle. Így történt ez most is, ebédre finom krémleves készült, melyet fűszerekkel, és citromlével tettem még ízletesebbé, tejszínnel pedig selymesebbé. Levesbetétnek egyszerű zsemlegombócot készítettem, melybe került némi füstölt kolbász is, és állítom nem rontotta el..... Amennyiben a levest rögtön tálaljuk, és úgy gondoljuk hogy mind el is fog fogyni, akkor a zsemlegombócot készre főzhetjük a levesben is. Ha viszont nem biztos hogy a levesünk mind el fog fogyni, akkor érdemes a gombócot külön kifőzni, mert különben elázik a levesben.






 Hozzávalók a zellerkrémleveshez: 

1db zellergumó (közepesen nagy)
1 tk liszt (púpozott)
1 citrom leve
1 mk kristálycukor 
2 tk ételízesítő
só (ízlés szerint)
csipetnyi szerecsendió
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
2 dl főzőtejszín
5 dkg vaj
1 ek olívaolaj
1 l víz



A zellert tisztítsuk meg, majd szeleteljük, és vágjuk fel kisebb kockákra.

A vajat és az olívaolajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a felkockázott zellert, és pároljuk pár percig.

Ezután szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, és a cukrot, ízlés szerint szerecsendiót és a citromlevet, majd főzzük puhára. (közben kóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzünk utána, ha szükséges)

Amikor a zeller puhára főt, vegyük le a levest tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.

Ezután adjuk hozzá a főzőtejszínt, tegyük vissza a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk a levest melegen.






Kolbászos zsemlegombóc hozzávalói:

2 db szikkadt zsemle
5 dkg füstölt kolbász
1 dl tej
2 csipet őrölt fekete bors
1/2 kk só
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
3 ek liszt
1 db tojás (nagy)


A zsemlét vágjuk fel kb. 1 cm-es kockákra, majd tegyük egy serpenyőbe, és pár pillanata alatt pirítsuk aranybarnára. (közben keverjük, rázogassuk, nehogy megégjen a zsemlekocka)

Ezután hagyjuk a zsemlekockákat kihűlni, majd öntsük rá a tejet, keverjük alaposan össze, és hagyjuk pár percet állni.

A kolbászt vágjuk fel apró darabokra, és pár pillanat alatt süssük szép pirosra, majd keverjük hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, és utána rögtön vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

A tejes zsemléhez adjuk hozzá a teljesen kihűlt kolbászt, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a liszttel, adjuk hozzá az egész tojást, és alaposan dolgozzuk össze, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, mielőtt megformáznánk, és megfőznénk.

A masszából nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat, és enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük készre, majd szűrőkanállal szedjük ki, és alaposan csepegtessük le. (várjuk meg míg feljönnek a gombócok a víz tetejére, majd főzzük 6-7 percig)

Tálaláskor pár merőkanál levest tegyünk a tányérba, majd ízlés szerint helyezzünk bele a kolbászos zsemlegombócból, és úgy kínáljuk.


4 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Biztosan nem fogsz csalódni, mert nagyon finom. A gombócba kolbász helyett esetleg bacon is kerülhet, azzal is finom.

      Törlés
  2. Nagyon szeretem a receptjeidet, nagyon finomak. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ibolya, nagyon köszönöm! További jó nézelődést, receptválogatást kívánok.

      Törlés