2017. december 6., szerda

Omlós mogyoróvajas keksz.




Mivel mással is várhattam volna a Mikulást, mint egy finom, omlós keksszel. Az egész kekszsütés pedig nem tartott bő fél óránál tovább, és szinte ugyanannyi  idő alatt el is fogyott, az utolsó morzsáig. A mogyoróvajat ma már minden nagyobb áruházban betudjuk szerezni hozzá, én pl. mindig a Lidl-be veszem. Mivel hosszabb ideig tárolhatjuk, így pl. a karácsonyi ünnepekre is megsüthetjük, a gyerekek (sőt még a felnőttek is) biztosan örömmel fogyasztják majd.





 Hozzávalók:

25 dkg mogyoróvaj
25 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 dkg kukoricakeményítő
1 db tojás (nagy)





Egy tálba tegyük bele az összes hozzávalót, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze úgy, hogy egy sima, homogén masszát kapjunk.

A masszából formázzunk diónyi golyókat, majd egymástól távolabb, helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. (mindenképpen távolabb legyenek egymástól, mert sütés közben nagyra nőnek a kekszek)

Ezután kicsit lapítsuk le a golyókat, majd egy villa hátával egymásra merőlegesen nyomjunk rá mintát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben 15-20 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni, hogy teljesen megszilárduljon, és jó ropogós legyen a keksz.




A teljesen kihűlt keksz nagyon finom, omlós. Kínálhatjuk pl. a délutáni tea mellé, esetleg egy pohár hideg tejjel, de csak magában elropogtatva is finom.


 FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

3 megjegyzés:

  1. Szia Gizikém! Kipróbálnám ezt a kekszet - tényleg nem teszünk bele lisztet, csak az 5 dkg keményítőt?
    😘

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Sylvia! Tényleg nem kell bele liszt, sőt az eredeti receptben még keményítő sem volt.... én nem mertem úgy bevállalni, ezért kevertem hozzá keményítőt is. Nagyon finom omlós, a férjem nem győzte enni. :)

      Törlés
    2. Köszi szépen!! Nagyon kiváncsi vagyok rá! Holnap meg is sütöm. :)

      Törlés