2017. augusztus 14., hétfő

Kapros zöldbableves baconos krumpligombóccal.




A reggeli bevásárlás során szép, zsenge zöldbabot vásároltam, és már csakis azt kellett eldönteni, hogy leves, vagy éppen főzelék készüljön belőle. A feltett kérdésemre a válasz pedig az volt, hogy kezdjük a hetet zöldbablevessel. Így aztán a hagyományos zöldbablevest kicsit újragondoltam, és került bele pl. egy csokor kapor, tejföl, és krumpligombóc melyet ropogósra sült baconnel bolondítottam meg. A leves pedig az egyszerűsége ellenére, ám a baconos krumpligombócnak köszönhetően nagyon finom, és igazán laktató volt.





Hozzávalók a leveshez:

50 dkg sárga hüvelyű zöldbab
2 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
1 csokor kapor
őrölt színes bors
2 tk ételízesítő
3 dkg vaj
2 dl tejföl
1 ek liszt
2 l víz


A zöldbabnak vágjuk le a két végét, majd daraboljuk fel ízlés szerint. A sárgarépát  pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük, és daraboljuk fel. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kaprot alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és szintén vágjuk fel apróra.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt sárgarépát, pároljuk pár percig, majd szórjuk meg az apróra vágott kaporral, végül pedig a feldarabolt zöldbabbal.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára.

A tejfölt keverjük simára a liszttel, majd 1-2 merőkanál forró levessel.

Ezután állandó keverés mellett csorgassuk a leveshez, majd forraljuk fel újra.




Baconos krumpligombóc hozzávalói:

15 dkg főtt krumpli
10 dkg bacon
kb. 10-15 dkg liszt (amennyit a krumpli majd felvesz)
őrölt fehér bors
1 db tojás

A bacont vágjuk fel apróra, majd süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és hűtsük ki egészen.

A krumplit vágjuk fel apró kockákra, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le, villával törjük össze, majd hűtsük ki egészen.

A teljesen kihűlt krumplihoz adjuk hozzá a lisztet, a pirosra sült bacont, egy tojást, sózzuk, borsozzuk, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze úgy, hogy egy formázható tésztát kapjunk. Amennyiben túl lágy lenne a tészta, adjunk hozzá még lisztet.

Ezután nedves kézzel formázzunk diónyi golyókat a tésztából. 

A készre főtt, forrásban lévő levesbe, óvatosan helyezzük bele a krumpligombócot, majd főzzük 5-6 percig, hogy teljesen átfőjenek.




Tálalás előtt merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. A tejfölös-kapros leveshez pedig nagyon jól illik a krumpligombóc a ropogósra sült baconnel.



2 megjegyzés: