2017. augusztus 18., péntek

Túrós-gyümölcsös szelet.




A túrós sütemények, torták nálunk bizony nagy kedvencnek számítanak, így a napokban túrós-gyümölcsös szeletet sütöttem. A tésztája egy vajas-csokoládés piskóta, mely a vajnak köszönhetően egyáltalán nem száraz, sőt finom szaftos. A túrós töltelékből pedig nem sajnáltam ki a citromot (mi jó citromosan szeretjük) majd tejszínhabbal lazítottam, így aztán a tésztára egy habkönnyű túrós réteg került. Mivel a hűtőben volt még áfonya, így áfonyával és vékonyra szeletelt őszibarackkal raktam ki a sütemény tetejét, és színtelen tortazselével öntöttem le, majd irány a hűtő, hogy kellően megdermedjen. Áfonya, és őszibarack helyett pedig ízlés szerint másfajta gyümölcsöt is választhatunk, a sütemény akkor is abbahagyhatatlanul finom lesz.




 Tészta hozzávalói 24x34 cm-es tepsihez:

12,5 dkg liszt (Nagyi süteményliszt
12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
1 tk sütőpor
5 dkg vaj
5 dkg étcsokoládé
csipet só


A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük ki. A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd szintén hűtsük ki.

A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, és az egész tojásokat, majd robotgéppel keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, először adjuk hozzá a vajat, majd a csokoládét is. (ekkor egy lágyabb masszát fogunk kapni)

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a tojásos-cukros.... masszához.

Ezután fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a tésztát. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.




 Túrós töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2 dl víz
1 citrom leve és reszelt héja
3 dl Hulala (v. habtejszín)
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz


A pudingport keverjük simára a vízzel, majd állandó keverés mellett főzzük sűrűre. Ezután hűtsük ki teljesen.

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és ízlés szerint citromlevet, majd keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, majd addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután öntsük hozzá a túrós keverékhez, és szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, fakanállal keverjük hozzá a túrós keverékhez.

Ezután egyenletesen kenjük rá a tepsiben lévő, teljesen kihűlt tésztára, majd tegyük be egy pár órára a hűtőbe, hogy a túrós töltelék teljesen megdermedjen.




Gyümölcsös-zselatinos rész hozzávalói:

10 dkg áfonya
2-3 db őszibarack
2 cs színtelen tortazselé


Az őszibarackot vékonyan szeletjük fel, az áfonyát folyó víz alatt mossuk meg, majd papírtörlővel töröljük szárazra.

Vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd ízlés szerint helyezzük rá a felszeletelt őszibarackot, és az áfonyát.

A tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, majd óvatosan öntsük a süteményre. 

Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a zselatin teljesen megdermedjen a tetején.

Tálalás előtt vegyük ki a süteményt a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Annyira szép lett a teteje! Persze, gondolom, isteni finom is. Én is kedvelem a túrós sütiket....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Marika! Olyan sokszor öntöm le tortazselével a süteményeket, de ilyen szépre még talán soha nem sikerült. :)

      Törlés