2017. január 27., péntek

Kifli sima és teljes kiőrlésű lisztből.




Nagyon szeretem a frissen kisült, és még langyos kiflit, így jó ideje csakis házi kiflit eszünk. Legtöbbször sima lisztből sütöm, de készült már teljes kiőrlésű lisztből is. (házi vajas kifli receptje itt található) A teljes kiőrlésű lisztből készült kifli azért jóval tömörebb, az íze is teljesen más, de én pl. azt is szeretem. Most viszont a kétféle liszt keverékéből sütöttem, és így a kifli bélezete könnyű, és foszlós, kívül pedig finom ropogós. Az íze is nagyon finom, és a teljes kiőrlésű liszt jellegzetes íze nem érződik ki. Mivel a kiflisütés az elejétől a végéig nem tart kb. egy óránál tovább, így az előttünk álló hétvégén lepjük meg a családot finom, friss, házi kiflivel pl. reggelire.






 Hozzávalók 8 db kiflihez:

25 dkg sima liszt (Nagyi titka)
10 dkg teljes kiőrlésű  liszt (Nagyi titka)
2,5 dl tej (+ 2 ek a lekenéshez)
2,5 dkg élesztő
2,5 dkg vaj (olvasztott)
1 tk cukor
1 tk só





A tejet langyosítsuk meg, majd a feléhez keverjük hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután takarjuk le, és pár perc alatt futtassuk fel.

 A maradék langyos tejet, keverjük össze az olvasztott vajjal, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt.

A kétféle lisztet keverjük össze, adjuk hozzá a sót, majd kanalazzuk hozzá az élesztős-tejhez. Ezután pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (megdagaszthatjuk kézzel, vagy egyszerűbben a robotgép dagasztó karjával)

A megdagasztott tésztát ezután osszuk két egyenlő részre, majd pár pillanat alatt gyúrjuk mindegyiket gombóccá.

Az egyik tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki egy kisebb kör alakúra, majd vágjuk 4 egyforma részre. Ezután egyesével nyújtsuk olyan vékonyra a tésztacikkeket, amilyenre csak tudjuk.

A vékonyra kinyújtott tésztát ezután a szélesebb felénél kezdve, tekerjük fel, majd formázzuk meg a kiflit. (mindegyik tésztával így járjunk el)

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a megformázott kifliket.

Ezután kenjük le alaposan tejjel. Ízlés szerint ekkor még megszórhatjuk nagyobb szemű sóval, esetleg köménymaggal, szezámmaggal, mákkal......

Ezután szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percet kelni, közben pedig melegítsük be a sütőt. (alsó-felső sütésnél 200 fokra, légkeverésnél 160 fokra)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 20-25 perc alatt süssük szép pirosra a kifliket. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A kifli kívül ropogós, belül finom puha, foszlós. (letakarva még másnap is nagyon finom, puha)


A kifli megformázása. (A képeken a házi vajas kifli látható, de a folyamat ugyanaz.)





8 megjegyzés:

  1. Kedves Gizi!
    Először is gratulálni szeretnék a blogodhoz! Finom, guszta, nem túl bonyolult ételek receptjeit(ez itt dicséret akar lenni :)) és hozzájuk színvonalas, ízléses képeket láthatunk nálad. Jó itt nézelődni.
    Amiért írok az pedig az, hogy most sült ki a házi vajas kifli a recepted alapján. És valóban minden úgy van, ahogy írod: rövid idő alatt kész van, finom, isteni az illata. KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Szille!
    Nagyon köszönöm a kedves, és dicsérő szavaidat! Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek, és szeretsz itt nézelődni. Megpróbálok arra törekedni, hogy olyan receptek kerüljenek fel a blogba, melyeket bárki el tudd készíteni, ha éppen kedvet kap hozzá.

    Köszönöm, hogy az én kiflireceptemet választottad, és nagyon örülök hogy nem csalódtál. Mi is nagyon szeretjük, főleg frissen kisülve, még langyosan. :) A boltban már nem is vásárolok, mert pikk-pakk elkészül, és nincs vele sok macera.

    További jó sütést-főzést kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gizi!

    Ma megsütöttük ezt a kiflit ès valòban nagyon finom ès egyszerü recept.Mindenkinek csak ajànlani tudom.Köszönjük szèpen.😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mici!

      Nagyon örülök, hogy Nálatok is bevált ez a kiflirecept, és ízlett a családnak. Én is sokszor megsütöm, néha csak sima liszttel, de szerintem így keverve a lisztet finomabb. :)

      Törlés
  4. Kedves Gizike nagyon szépen kérlek tegyél ki egy zsömle receptet is. Különben nagyon finom a kifli!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves... éppen holnap készülök zsemlét sütni, így hamarosan felkerül a blogba a recept is. Örülök hogy ízlik a kifli, én sokszor megsütöm, mert roppant egyszerű és finom. :)

      Törlés
  5. Most kerestem egy teljes kiőrlésű liszttel készített kiflit és az önét kaptam meg. Megsütöttem, nagyon finom még 2 nap után is. Már nem ropog de puha maradt. Nagyon jó a mennyiség is.Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy nem csalódott a receptben, és ízlett a kifli. Köszönöm hogy megsütötte. Frissen, ropogósan a legfinomabb, de mi is szívesen megesszük akár 2 naposan is.

      Törlés