2016. február 25., csütörtök

Házi vajas kifli.




Igen ritkán sütök kenyeret vagy éppen péksüteményt, vagyis eddig ez így volt, most viszont engem is elkapott a kiflisütési láz. Ez a kifli annyira finom, és olyan egyszerű, hogy amióta szembe jött velem a neten a recept, már többször is megsütöttem. Az egész művelet a hozzávalók kimérésétől, a sütőből kivett, frissen illatozó kifliig nem tart egy óránál tovább. Dagasztás után a tésztát nem kell keleszteni, csakis megformázni, és rövid ideig pihentetni, aztán már mehet is a sütőbe. Kb. 20 perc múlva pedig már vehetjük is ki a szép pirosra, ropogósra sült kifliket.






 Hozzávalók 8 db kiflihez:

35 dkg liszt (Nagyi titka)
2,5 dl tej (+ 2 ek a lekenéshez)
2,5 dkg élesztő
2,5 dkg vaj (olvasztott)
1 tk cukor
1 tk só






A tejet langyosítsuk meg, majd a feléhez keverjük hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután takarjuk le, és pár perc alatt futtassuk fel.

 A maradék langyos tejet, keverjük össze az olvasztott vajjal, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt.

A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk hozzá az élesztős-tejhez. Ezután pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (megdagaszthatjuk kézzel, vagy egyszerűbben a robotgép dagasztó karjával)

A megdagasztott tésztát ezután osszuk két egyenlő részre, majd pár pillanat alatt gyúrjuk mindegyiket gombóccá.

Az egyik tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki egy kisebb kör alakúra, majd vágjuk 4 egyforma részre. Ezután egyesével nyújtsuk olyan vékonyra a tésztacikkeket, amilyenre csak tudjuk.

A vékonyra kinyújtott tésztát ezután a szélesebb felénél kezdve, tekerjük fel, majd formázzuk meg a kiflit. (mindegyik tésztával így járjunk el)





Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a megformázott kifliket.

Ezután kenjük le alaposan tejjel. Ízlés szerint ekkor még megszórhatjuk nagyobb szemű sóval, esetleg köménymaggal, szezámmaggal, mákkal......

Ezután szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percet kelni, közben pedig melegítsük be a sütőt. (alsó-felső sütésnél 200 fokra, légkeverésnél 160 fokra)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 20-25 perc alatt süssük szép pirosra a kifliket. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A kifli kívül ropogós, belül finom puha, foszlós. (letakarva még másnap is nagyon finom, puha)


Egy kis segítség a recepthez képekben, a kifli megformázásához.




10 megjegyzés:

  1. Ki fogom próbálni, annyira szuper!! Köszi!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. María, tényleg nagyon egyszerű, és a boltban vásárolttal össze sem hasonlítható. Én 2-3 naponta megsütöm, nagy kedvencünk lett.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, és még milyen egyszerűek és finomak! :)

      Törlés
  3. Én is kipróbálom, mert nagyon szépek lettek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Marti! Biztosan nem fogsz csalódni, mert nem csak egyszerű, de mellette nagyon finom.

      Törlés
  4. Kedves Gizi!
    Gondolom a kocka margarin is jó hozzá?Tej helyett búzatej italt használnék allergia miatt.
    Szépek lettek!
    Köszönöm:Móni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Móni!

      Nagyon köszönöm!

      Természetesen margarinnal is készülhet, és szerintem a búzatej ital is jó lesz hozzá. (kelt tésztát készítettél már a búzatej itallal?)

      Egy jó tanács, ha gondolod próbáld majd ki. Én mindig lekenem vékonyan olajjal a lapot mielőtt kinyújtanám rajta a tésztát. Így nem ragad le, nem kell lisztezni, és nagyon könnyen fellehet tekerni a kifliket.

      Jó sütögetést kívánok!

      Üdvözlettel: Gizi

      Törlés
  5. Porelesztovel is ugyan ilyen lesz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még nem sütöttem meg porélesztővel, de szerintem ilyen lesz azzal is. Zsemlét viszont már sütöttem porélesztővel, és az tökéletesre sikerült, szépen feljött, és finom volt.

      Törlés