2016. február 25., csütörtök

Házi vajas kifli.




Igen ritkán sütök kenyeret vagy éppen péksüteményt, vagyis eddig ez így volt, most viszont engem is elkapott a kiflisütési láz. Ez a kifli annyira finom, és olyan egyszerű, hogy amióta szembe jött velem a neten a recept, már többször is megsütöttem. Az egész művelet a hozzávalók kimérésétől, a sütőből kivett, frissen illatozó kifliig nem tart egy óránál tovább. Dagasztás után a tésztát nem kell keleszteni, csakis megformázni, és rövid ideig pihentetni, aztán már mehet is a sütőbe. Kb. 20 perc múlva pedig már vehetjük is ki a szép pirosra, ropogósra sült kifliket.






 Hozzávalók 8 db kiflihez:

35 dkg liszt (Nagyi titka)
2,5 dl tej (+ 2 ek a lekenéshez)
2,5 dkg élesztő
2,5 dkg vaj (olvasztott)
1 tk cukor
1 tk só






A tejet langyosítsuk meg, majd a feléhez keverjük hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután takarjuk le, és pár perc alatt futtassuk fel.

 A maradék langyos tejet, keverjük össze az olvasztott vajjal, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt.

A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk hozzá az élesztős-tejhez. Ezután pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (megdagaszthatjuk kézzel, vagy egyszerűbben a robotgép dagasztó karjával)

A megdagasztott tésztát ezután osszuk két egyenlő részre, majd pár pillanat alatt gyúrjuk mindegyiket gombóccá.

Az egyik tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki egy kisebb kör alakúra, majd vágjuk 4 egyforma részre. Ezután egyesével nyújtsuk olyan vékonyra a tésztacikkeket, amilyenre csak tudjuk.

A vékonyra kinyújtott tésztát ezután a szélesebb felénél kezdve, tekerjük fel, majd formázzuk meg a kiflit. (mindegyik tésztával így járjunk el)





Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a megformázott kifliket.

Ezután kenjük le alaposan tejjel. Ízlés szerint ekkor még megszórhatjuk nagyobb szemű sóval, esetleg köménymaggal, szezámmaggal, mákkal......

Ezután szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percet kelni, közben pedig melegítsük be a sütőt. (alsó-felső sütésnél 200 fokra, légkeverésnél 160 fokra)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 20-25 perc alatt süssük szép pirosra a kifliket. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A kifli kívül ropogós, belül finom puha, foszlós. (letakarva még másnap is nagyon finom, puha)


8 megjegyzés:

  1. Ki fogom próbálni, annyira szuper!! Köszi!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. María, tényleg nagyon egyszerű, és a boltban vásárolttal össze sem hasonlítható. Én 2-3 naponta megsütöm, nagy kedvencünk lett.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, és még milyen egyszerűek és finomak! :)

      Törlés
  3. Én is kipróbálom, mert nagyon szépek lettek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Marti! Biztosan nem fogsz csalódni, mert nem csak egyszerű, de mellette nagyon finom.

      Törlés
  4. Kedves Gizi!
    Gondolom a kocka margarin is jó hozzá?Tej helyett búzatej italt használnék allergia miatt.
    Szépek lettek!
    Köszönöm:Móni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Móni!

      Nagyon köszönöm!

      Természetesen margarinnal is készülhet, és szerintem a búzatej ital is jó lesz hozzá. (kelt tésztát készítettél már a búzatej itallal?)

      Egy jó tanács, ha gondolod próbáld majd ki. Én mindig lekenem vékonyan olajjal a lapot mielőtt kinyújtanám rajta a tésztát. Így nem ragad le, nem kell lisztezni, és nagyon könnyen fellehet tekerni a kifliket.

      Jó sütögetést kívánok!

      Üdvözlettel: Gizi

      Törlés