2016. február 7., vasárnap

Almatorta.





Az almás sütemények, piték, vagy éppen az almakrémes piskóta a kedvenceink közé tartoznak, így amikor megláttam ezt az almatorta receptet a "Vidék íze magazin" januári számában rögtön tudtam, hogy én is megfogom sütni. A  recepten mindössze annyit változtattam, hogy vaj helyett én házi sertészsírt tettem a tésztába, az almás töltelékbe pedig került némi aszalt áfonya is. Valamit a tetejét a tömény cukorbevonat helyett, én egy vékony réteg marcipánnal vontam be. (a 40 dkg porcukor, 1/2 citrom leve, és 1 tojásfehérje keverékét én túl édesnek találtam, de ízlés szerint ezzel is bevonhatjuk a tortát)  Mivel az elkészült tortát pár órán át pihentetni kell, hogy az almás réteg teljesen megdermedjen, izgatottan vártam, hogy végre megkóstolhassam. Megkóstoltam, és megállapítottam, hogy ilyen finom almatortát szerintem még nem ettem. Az omlós linzertészta, és a szaftos, ízletes almás töltelék együtt nagyon finom, melyet a marcipánréteg még finomabbá tett. (további almás receptek a linkre kattintva találhatóak)






Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

 30 dkg liszt
20 dkg vaj (v. 15 dkg sertészsír)
10 dkg porcukor
2 db tojássárga
1/2 citrom reszelt héja
csipet só



A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat (v. zsírt) és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. (én zsírral készítettem, mert attól még finomabb, omlósabb lesz a tészta)

Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, és a reszelt citromhéjat, majd adjuk hozzá a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. 

Ezután vegyük ketté, majd gyúrjuk gombócokká, és tegyük be a hűtőbe (v. hideg helyre) legalább egy órára.  

Az egyik tésztagombócot vegyük ki a hűtőből, majd enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tortaforma nagyságúra. Ezután villával több helyen böködjük meg, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tészta, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy tepsire. (a másik tésztagombóccal is így járjunk el)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél, egyszerre betettem mindkét tepsit, majd 150 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben készítsük el az almás tölteléket.






 Almás töltelék hozzávalói:

1,5 kg alma (édes)
2-3 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
1 cs vörös áfonya (v. mazsola)
1/2 citrom leve
1 dl fehérbor (v. almalé, víz)
20 gramm zselatin (por)
0,5 dl víz
10 db babapiskóta (összemorzsolva)


Az almát hámozzuk meg, majd a magházat távolítsuk el. Ezután ízlés szerint daraboljuk fel.

Egy serpenyőbe öntsük bele a bort, adjuk hozzá a feldarabolt almát, az áfonyát, szórjuk meg a cukorral, vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal, majd facsarjuk rá a citromlevet, és keverjük alaposan össze. 

Ezután állandó kevergetés mellett addig főzzük, még a leve teljesen elpárolog, és az alma puhára fől. (pár percig kell csak főzni)

A zselatint keverjük simára a vízzel, majd öntsük hozzá a megfőtt almához. Ezután keverjük alaposan össze, és főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük langyosra.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot. 

Ezután szórjuk meg az összemorzsolt babapiskótával, majd egyenletesen kanalazzuk rá a langyosra hűlt almás tölteléket.

Ezután helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd pár órára tegyük a hűtőbe (v. hideg helyre) hogy a töltelék megdermedjen.






Én az elkészült torta tetejét, dermedés után marcipánnal vontam be. Először lekentem egy evőkanál sárgabarack lekvárral, majd ráhelyeztem a vékonyra nyújtott marcipánt. Végül megszórtam porcukorral.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, majd ízlés szerint vonjuk be marcipánréteggel, vagy csak simán szórjuk meg porcukorral. Ezután éles késsel szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


7 megjegyzés:

  1. Sinceramente exquisita la torta la manzana es lo máximo,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  2. Finom, de nagyon eltortek a lapok

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sajnálom hogy eltörtek a lapok! Nekem nem tört el egyik sem. Lehet szárazabb volt az összegyúrt tészta, ez a liszttől is függ. Egy kevés hideg vízzel vagy egy kis tejföllel lehet nyújthatóbbá tenni a tésztát akkor sütés után nem fog eltörni.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Kedves silva47! Nem kell bele sütőpor, ez egy linzer tészta.

      Törlés