2016. február 20., szombat

Sajtos-sült csirkemell mézes-tejszínes almával.




 Az édes és sós ízek kedvelőinek ajánlanám pl. a hétvégére ezt az egyszerűen elkészíthető fogást. Mivel a csirkemell sütéséhez 25-30 perc elegendő, így azalatt az idő alatt az alma, és az ízlés szerinti köret is elkészül. A csirkemellhez használjunk ízlés szerinti fűszereket, valamit kétféle sajtot, melyből az egyik füstölt legyen, ezzel is ízletesebbé téve az elkészült húst. Az almát semmiképpen ne süssük túl, inkább kissé roppanós maradjon, mert ki szeretné ha a tányérjára egy szétfőtt alma  kerülne. A szaftosra, pirosra sült húst, és mézes-tejszínes almát együtt, köret nélkül is tálalhatjuk, de ízlés szerint készíthetünk mellé rizst, vagy éppen krumplipürét is.






 Hozzávalók a sajtos csirkemellhez:

2 db csirkemellfilé
10 dkg reszelt sajt (gouda)
6 szelet Scamorza füstölt, félkemény sajt
1 db tojás (közepes)
1 ek tejföl
1 ek petrezselyemzöld (apróra vágva)
őrölt fehér bors
majoranna
kakukkfű
2 ek olívaolaj


A csirkemellet  alaposan mossuk meg, majd papírtörlővel töröljük szárazra. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, majd hagyjuk egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

A reszelt sajtot keverjük össze a tojással, a tejföllel, és az apróra vágott petrezselyemzölddel.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg az olívaolajjal. Ezután helyezzük rá az előzőleg befűszerezett mellet, majd osszuk el, és egyenletesen kenjük rá a sajtos-tejfölös keveréket.

Végül fedjük be a felszeletelt füstölt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép aranybarnára.






 Mézes-tejszínes alma hozzávalói:

5-6 db édes alma
2-3 ek méz
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
8-10 db bazsalikomlevél
2 dl főzőtejszín
3 dkg vaj


Az almát vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magházat. Ezután vágjuk fel ízlés szerinti cikkekre.

Egy teflon serpenyőt hevítsünk fel, majd helyezzük egymásmellé a cikkekre vágott almát, és mindkét oldalát süssük szép pirosra. (nem kell alá zsiradékot tenni!!)

Amikor az almagerezdek már szépen megsültek (ez oldalanként 1-2 perc) csipkedjük rá a vajat, kanalazzuk rá a mézet, facsarjuk rá a citromlevet, reszeljük rá a citromhéjat, és szórjuk meg az apróra vágott bazsalikommal. Ezután óvatosan forgassuk, rázogassuk össze. 

Pár perc karamellizálódás után öntsük fel a tejszínnel, majd szintén óvatosan rázogassuk, forraljuk össze. Végül vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.





Ameddig a hús és az alma elkészül, készítsünk mellé ízlés szerint köretet. Nagyon jól illik hozzá a rizs, vagy éppen a krumplipüré, de köret nélkül is fogyaszthatjuk. Én rizst készítettem, és azzal tálaltam.

Tálalás előtt a rizst kanalazzuk a tányérra, helyezzük rá a sajtos csirkemellet, majd tegyük mellé a mézes-tejszínes almát, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése