2016. június 13., hétfő

Sajtkrokett narancsos-mázas sárgarépasalátával.



Bevallom még hónapokkal ezelőtt készült ez a finom, és egyszerű ebéd, majd teljesen megfeledkeztem róla. Most miről is jutott eszembe, hát arról hogy több helyen is szembe jött velem ennek a pikk-pakk elkészíthető sajtkrokettnek (sajtgolyónak) a receptje. Valóban nagyon egyszerű, de azért a sütésnél itt is figyelni kell arra, nehogy megsérüljön, vagy esetleg sokáig süssük, mert akkor bizony ki fog folyni a sajt. Ízlés szerint készíthetünk mellé köretet, de én csak egy szintén egyszerű narancsos-mázas sárgarépasalátával tálaltam, mely nagyon jól illett hozzá.





 Sajtkrokett hozzávalói:

30 dkg reszelt sajt
1 db tojás
1 púpozott ek liszt
csipet őrölt bors
csipet só
csipet szerecsendió (el is hagyható)
2-3 dl olaj a sütéshez


A reszelt sajtot keverjük össze a liszttel, ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval, és a tojással. 

Ezután a masszából formázunk diónyi golyókat, majd a tenyerünk között sodorjuk kis rudakká. 

Az olajat forrósítsuk fel, majd óvatosan helyezzük bele a sajtkroketteket. Ezután pár perc alatt süssük szép pirosra, majd szedjük ki papírtörlőre hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

Tálalásig tartsuk melegen. Ízlés szerint készítsünk mellé köretet, vagy egy finom salátát.






Narancsos-mázas sárgarépasaláta hozzávalói:

50 dkg sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1 ek mogyoróolaj
2-3 dkg barna cukor
0,5 dl frissen facsart narancslé
1/2 narancs reszelt héja
8-10 db zsályalevél
1 marék apróra vágott mogyoró



A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel kb. egyforma hasábokra. A fokhagymát szintén pucoljuk meg, majd a zsályával együtt vágjuk fel apróra. 

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a hasábokra vágott sárgarépát, és forgassuk össze.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és a zsályát, majd szórjuk meg a barna cukorral, és kevergetve karamellizáljuk 1-2 percig.

Ezután reszeljük rá a narancshéjat, öntsük fel a frissen facsart narancslével, majd lefedve kb. 15 perc alatt pároljuk roppanósra.

Amikor a sárgarépa roppanósra párolódott, vegyük le a fedőt, majd addig pároljuk tovább, még a leve elpárolog és kissé megkaramellizálódik. 

Tálalás előtt hűtsük langyosra, majd szórjuk meg az apróra vágott mogyoróval.

Tálalás előtt helyezzük tányérra a sajtkrokettet, majd kanalazzuk mellé a narancsos-mázas sárgarépasalátát és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése